avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Am o mare nedumerire: singura avere a bunicilor mei este un apartament cu 3 camere,care este pe numele bunicului. Bunicul a decedat in urma cu 17 ani si in casa am locuit in continuare alaturi de parintii mei si de bunica mea (sunt bunici din partea tatalui) . Am locuit in continuare acolo,insa nu s-a facut nicio succesiune,in conditiile in care sora tatalui meu a spus ca nu este interesata de acel imobil,deci nimeni nu si-a facut griji pentru vreun act. In urma cu 2 ani, tatal meu a decedat si nu s-a facut succesiune nici dupa moartea lui. Eu ,mama si bunica din partea tatalui am continuat sa locuim acolo. In urma cu 1 luna a decedat si bunica, iar matusa care in urma cu cativa ani zicea ca nu e interesata, acum vrea sa faca succesiunea si sustine ca e unica mostenitoare si ca mie,ca nepoata mi se cuvine doar 18%. De precizat ca : parintii mei au facut investitii de peste 100 de milioane in acel apartament, care arata ingrozitor cand au decis sa se mute cu bunicii ; parintii mei au administrat locuinta aproape 20 de ani, timp in care bunicii nu dadeau niciun ban pentru utilitati si matusa ne vizita de cateva ori pe an,iar vizitele erau de 30 de minute. Chiar si dupa decesul tatalui meu, mama a administrat locuinta din salariul ei, am avut amandoua grija de bunica,aceasta fiind foarte bolnava. Am inteles ca exista un termen judiciar care se numeste uzucapiune si care ar putea sa intoarca situatia in favoarea mamei mele,care a administrat locuinta atatia ani. La notar ni s-a spus ca impartirea de bunuri s-ar face 50-50 intre mine si matusa si ca mama ar putea sa mai obtina o mica parte datorita acestei "uzucapiuni" . Avem chitante din toti acesti ani ,plus martori cum ca s-au facut investitii si au administrat locuinta .

Pe de alta parte , in 2005, a fost o tentativa de deschidere a succesiunii la un notar public. La deschiderea masei succesorale au participat bunica si tatal meu, iar matusa se afla in Italia si nu a dorit a participe, succesiunea fiind deschisa pentru locul de veci din cimitirul Ghencea. Atunci, tata si bunica au declarat ca tata este unicul copil al familiei si ca matusa nu exista, aducand martori falsi pe propria raspundere. Ce e de facut in continuare pentru a merge mai departe cu succesiunea pe cale legala ? Astept un raspuns cat de repede posibil. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
MihaelaGeorgia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:04, 11 Ianuarie 2011
Buna ziua !
Avand in vedere speta , cred ca singura varianta posibila ar fi efectuarea mostenirii prin instanta , ocazie cu care puteti solicita si primi , in afara de cota - parte prevazuta de lege , si sumele constand in imbunatatirile aduse cladirii ...
Bafta !
Va multumesc pentru sfat. Maine voi mai consulta alti 2 notari ,sa vad si parerea lor. Astept cu curiozitate si nerabdare parerile cititorilor acestui forum.
MihaelaGeorgia a scris:

... Pe de alta parte , in 2005, a fost o tentativa de deschidere a succesiunii la un notar public. La deschiderea masei succesorale au participat bunica si tatal meu, iar matusa se afla in Italia si nu a dorit a participe, succesiunea fiind deschisa pentru locul de veci din cimitirul Ghencea. Atunci, tata si bunica au declarat ca tata este unicul copil al familiei si ca matusa nu exista, aducand martori falsi pe propria raspundere. Ce e de facut in continuare pentru a merge mai departe cu succesiunea pe cale legala ?...


Păi tentativa asta din 2005 s-ar putea să vă coste cam scump dacă mătușa se duce acum la un notar și află că dosarul a fost deja înregistrat la alt birou și nu ați declarat-o ca și fiică a defunctului. Ce ați făcut în 2005 se numește fals în declarații și se pedepsește conform legii penale. Succesiunea s-o fi dezbătut doar pe locurile de veci dar calitatea și numărul moștenitorilor defunctului se stabilesc o singură dată, nu în funcție de câte bunuri aduceți la masa succesorală și de cine ce vrea să primească din averea mortului.
Dacă dumneavoastră sunteți curioasă de părerile celor din forum eu sunt și mai curioasă ce o să zică notarul la care ați declarat doar un copil în loc de doi. :O:stunned:
Chestia interesanta e ca atunci cand s-a deschis succesiunea pentru locul de veci, matusa cu pricina a zis ca nu are nevoie de o groapa ,iar matusa,fratele ei (adica tata) si bunica (mama lor) au decis impreuna sa declare ca tata e singurul mostenitor, pentru ca matusa nu era in tara in acel moment si nu a vrut sa participe.Au adus martori falsi si toate cele... Stiu ca e caz penal,dar cine ar putea sa fie tras la raspundere din moment ce ,atat tata ,cat si bunica au decedat?....Deci cam astea ar fi datele problemei... Astept pareri in continuare
notarul nu va zambi bineinteles, deoarece dosarul lui va fi pe rolul unei instante, desi nu din vina sa, pentru ca nu avea de unde sa stie cati mostenitori sunt, tocmai din acest motiv legea cere ca in procedura succesorala sa fie 2 martori care l-au cunoscut pe defunct si care declara cati mostenitori a avut!
ati pocedat gresit, conform art. 292 cod penal martorii au declarat pe proprie raspundere, dar si tata si bunica stiau ca mai exista matusa!
matusa cand a zis ca nu doreste parte a facut vreo declaratie de renuntare, cumva? din speta nu rezulta, dar totusi poate a facut si asta va mai imbunatateste situatia.

Alte discuții în legătură

Succesiune unul din parinti livia234 livia234 Buna ziua! Am o problema legata de succesiunea unuia din parinti! Totul a inceput acum 6 ani dupa moartea tatalui meu cand mama impreuna cu surorile mele au ... (vezi toată discuția)
Succesiune din partea bunicii, tatal decedat Alexandru-Alexe Alexandru-Alexe Buna seara, vin spre comunitate cu problema unei prietene, asta ca sa nu va surprinda exprimarea la persoana I feminin, folosita in text. \"Tatal meu a ... (vezi toată discuția)
Cum ne putem recupera drepturile asupra casei si pamanturilor? Dragoi Simona Dragoi Simona Am si eu o problema ca si multi altii si daca se poate as dori sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...parintii sotului meu sunt divortati de pe vremea cand toti ... (vezi toată discuția)