avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme la desfacerea contractului de munca...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme la desfacerea contractului de munca...

in urma cu jumatate de luna in urma unei discutii in contradictoriu cu patronul mi s-a cerut sa-mi dau demisia...mai exact o cerere de incetare a raporturilor prin acordul partilor(nu chiar demisie). mie mi-a convenit acest lucru si am acceptat scriind si inmanandu-i aceasta cerere. dupa ce a luat-o mi-a cerut de fata cu toti colegii de munca (deci martori) sa restitui cheile si sa nu mai calc pe-acolo, incetarea raporturilor urmand sa aiba loc la sfarsitul lunii (azi). gresala mea a fost ca nu i-am cerut o copie semnata a acelei cereri.
acum aflu zvonuri de la colegi ca i-ar trece prin cap sa-mi scrie indisciplina sau ceva de genul asta pe cartea de munca. din cat m-am interesat eu aceasta nu e posibil deoarece nu am primit niciodata vre-un avertisment scris sau vreo sanctiune.
intrebarile mele ar fi:
poate sa-mi scrie ceva in cartea de munca care sa ma afecteze in aceste conditii? stiu ca-l pot da in judecata dar la directia muncii se accepta sa scrie orice fara probe?
ce mi se poate intampla cel mai rau in aceste conditii?
ce cale ar trebui sa urmez preferabil sa evit un proces?
in caz de proces cu patronul ceilalti colegi (inclusiv doi care au plecat din firma deodata cu mine dar nu pe acelasi motiv, totusi legatura exista prin tensiunile existente deja in firma) pot fi chemati martori?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: doamna_ioana , utilizator 16:42, 3 Iunie 2011
Orice sanctiune se aplica dupa dupa efectuarea unei cercetari prealabile, la care este convocata si persoana in cauza.
In lipsa unei asemenea cercetari , orice decizie de incetare a c.i.m. pe motiv de indisciplina este lovita de nulitate.

ITM in baza deciziei primite de la angajator face inscrierea incetarii c.i.m. .... pentru art.55 lit.b C.mun -incetare prin acord se solicita de catre ITM decizia si cererea dvs de incetare prin acord a c.i.m. , pentru motiv de indisciplina ITM-ul solicita decizia, copie de pe convocare, copie proces-verbal al comisiei de cercetare, copie de pe dovada ca vi s-a trimis convocarea la comisie.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.
Referitor la intrebarea daca ceilalti angajati pot fi chemati ca martori intr-un proces cu patronul imi puteti spune ceva? Aici am auzit variante diferite.
da, pot fi chemati ca martori
Daca sunteti nemultumit de incadrarea juridica care a dat-o angajatorul desfacerii CIM, puteti face contestatie in instanta, in termen de 30 de zile de la data primirii ei.
Ptr ca CIM sa fie desfacut pt abatere disciplinara, angajatorul trebuia sa urmeze o procedura prealabila pe care , din cate am inteles din mesajul dvs nu a efectuat-o.
Asteptati pana primiti decizia de concediere, verificati incadrarea juridica si daca nu e 55 lit b (acordul partilor) contestati-o in instanta.
lukeh, cartile de munca la voi se tin la societate sau la ITM?
pentru ca daca se tin la societate, nu toate ITM_urile din tara cer toate acele documente la lichidari: pe bune.
oricum, poti solicita oricand o copie a cererii depuse de tine,
sau poti trimite , cu confirmare de primire o cerere scrisa in acest sens, in care sa faci neaparat si mentiune referitore la acordul verbal al angajatorului privin acceptarea incetarii activitatii tale incepand cu data de ..
Si vezi ce se intampla...astepti decizia si daca totusi e desfacere cf art 61 a pt absente (in perioada unui presupus preaviz) poti face mai intai o contestatie urgenta la decizie direct la angajator si poate si info la ITM;
in orice caz daca va trebui sa apelezi la instanta, nu depasi termenul de 30 de zilz de la primirea deciziei;
Totusi sa stii ac atunci cand faci o cerere pentru acordul partilor trebuie sa te asiguri ca ti-a fost astfel admisa si nu a fost considerata demisie, incearca sa obtii copia cererii aprobate
Succes!

Alte discuții în legătură

Drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii ilie cristina ilie cristina buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare ... (vezi toată discuția)
Preaviz adinutza.2008 adinutza.2008 Daca inceteaza raporturile de munca in temeiul art.55, lit.b codul muncii, pot ca in perioada de preaviz(15 zile) sa imi iau concediu de odihna sau un concediu ... (vezi toată discuția)
Incetare dupa ccc suciugeorgeta suciugeorgeta In cazul unei salariate care trebuie sa revina din CCC pe 03.03.2013 dar doreste sa plece la alta firma ce documente trebuie sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)