avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dubla asigurare locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dubla asigurare locuinta

Am o locuinta achizitionata prin credit ipotecar. Locuinta este asigurata in baza acestui credit printr-o polita pe care am semnat-o la incheierea creditului si care este in favoarea bancii deoarece acestea au fost conditiile de obtinere a creditului la acea vreme.
Cind am dorit sa fac o asigurare suplimentara care sa imi asigure casa la valoarea adevarata de piata mi s-a spus ca a asigura un bun de doua ori nu este legal. Intrebarea este cit de legala va fi asigurarea impusa de stat avind in vedere ca se asigura acelasi imobil de doua ori? Aceasta asigurare impusa nu poate creea precedent astfel incit sa imi pot asigura imobilul la valoarea reala, ceea ce cu citiva ani in urma era imposibil? As putea folosi aceasta asigurare impusa la o suma mai mare care sa asigure imobilul la valoarea reala?

Multumesc,

Cristian
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:57, 10 Ianuarie 2011
Din punctul meu de vedere dvs avand deja locuinta asigurata nu mai trebuie sa incheiati si asigurarea obligatorie impusa de statul roman.
Puteti avea 2 asigurari pe acelasi imobil insa ce trebuie sa stiti este faptul ca despagubirea se va primi decat pe una din polite.
Avand deja o asigurare facultativa, care precis cuprinde cele trei evenimente-dezastru, nu mai sunteti obligat la asigurarea obligatorie.
Daca intrebarea se refera la modul in care se poate asigura imobilul la valoarea adevarata, aveti doua posibilitati:
1. Solicitati asiguratorului actual o majorare a sumei asigurate, platind prima suplimentara aferenta, cesiunea politei ramanand in limita creditului acordat;
2. La prima aniversare,inainte de reinnoire, mergeti la un asigurator la care incheiati aceasta polita pentru valoarea dorita, cereti cesiunea in limita creditului in favoarea bancii finantatoare.Daca banca face "nazuri"( verbale) solicitati o negatie scrisa privind acceptul noii polite si veti avea surpriza ca va fi acceptata. Succes!
As avea si eu o intrebare in legatura cu acest subiect: am facut o asigurare pentru o locuinta ipotecata printr-un un contract de credit. Polita de asigurare cuprinde locuinta precum si bunurile aflate in locuinta.
Pe polita scrie ca "In caz de dauna, dreptul la despagubire, pentru daune produse cladirii, se cesioneaza in favoarea bancii:Raiffeisen Bank, pana la concurenta sumei de ..."
Banca nu vrea sa accepte polita, ei vor ca pe polita sa scrie "Toate drepturile ce decurg din polita de asigurare sunt cesionate in favoarea Raiffeisen Bank SA, Banca fiind beneficiar"
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- Credeti ca in cazul in care cerem sa ne refuze polita de asigurare in scris, o vor accepta in forma initiala, asa cum scrieti in cazul de mai sus?
Nu ne convine faptul ca cer ca toata polita sa fie cesionata lor pt ca bunurile nu sunt ipotecate si daca, doamne fereste, se intampla ceva cu bunurile (de ex. furt) atunci asiguratorul va plati despagubirea bancii si nu noua, ceea ce nu ni se pare corect.
De asemenea in cazul in care facem polita cum vor ei, suma cesionata va fi mult mai mare decat suma creditului initial pe care trebuie sa facem asigurarea conform contractului de credit.
Multumesc anticipat pentru ajutor.
O zi buna.
Banca poate sa ceara sa va faceti asigurarea fie la valoarea creditului fie la valoarea reala a locuintei. Daca banca refuza sa va faca polita la valoarea reala atunci mergeti la asiguratorul din polita si cereti un supliment de precizare cu suplimentarea valorii locuintei si puteti sa va asigurati si bunurile si sa cumparati si alte riscuri la care sa fiti asigurat. Si acest lucru il puteti repeta la fiecare reinnoire de polita.

Alte discuții în legătură

Asigurarea obligatorie a locuintei in cazul creditului imobiliar cu ipoteca llp_llp llp_llp Am achizitionat un apartament prin credit imobiliar cu ipoteca si anual sunt obligata sa inchei o polita de asigurare cesionata in favoarea bancii ce cuprinde ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie a locuintelor StanPatitulPensionar StanPatitulPensionar Am un credit imobiliar la care asigurarea locuinţei o fac eu, anual, şi o cesionez băncii, şi am alt credit cu garanţie imobiliară (pe altă locuinţă), ... (vezi toată discuția)
Ajutor! vornicu lumi vornicu lumi Am incheiat un contract de credit cu ipoteca pe locuinta.Am reusit sa achit in avans 99 % din credit si ma gasesc intr-o situatie stranie.Locuinta este ... (vezi toată discuția)