Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca art 17 din OUG 93/2006 se aplica la intoarcerea din concediul maternal dupa 1 an de zile? Mai exact ma intereseaza daca voi beneficia de program redus de 6 ore pana ce copilul va implini 2 ani de zile. Precizez ca fac parte din categoria celor care vor intra in acest an in concediul maternal, respectiv cu renumita Ordonanta!
Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare. În aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se gaseste copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unitatii încaperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare în vigoare.
1. Nu e vorba de concediu maternal ci de concediu pentru cresterea copilului (CCC).
2. Nu e vorba de OUG 93/2006 ci de OUG 96/2003.
3. Da, puteti beneficia de prevederile art.17 pe care l-ati redat.
4. Va redau si din CCMUNN:
Art.17.- (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
(3) Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide, dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maxim 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale.
(4) Salariata in cauza este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.
(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.
Art.17 , pct 1) se aplica si in cazul in care optez pentru varianta de concediu de 1 an pentru cresterea copilului? Nu se poate invoca de catre patronat faptul ca am optat de buna voie pt reintoarcerea la servici inainte de 1 an si prin urmare nu se poate beneficia de reducerea programului la 6 ore?
1. Cand s-a elaborat OUG 96/2003 si CCMUNN nu existau doua variante de CCC.
2. Acum, in OUG 111/2010 nu se pomeneste nimic de modificarea OUG 96/2003.
3. De aceea eu cred ca daca optez pentru varianta cu un an si ma intorc inainte de un an voi beneficia de reducerea programului pana la varsta de un an a copilului.
4. Dar s-ar putea sa nu fie asa cum spun eu. Sa vedem ce mai apare.
Am si eu o intrebare legata de Contractul colectiv de munca la nivel national CCM 2007-2010. Mai este in vigoare? A fost inlocuit in prezent de alte legi? Am auzit o varianta ca ar fi acum inlocuit de Legea dialogului social si codul muncii. E adevarat? Pe mine ma intereseaza de fapt tot daca mai este valabil Art .17 din CCM 2007-2010
"Art.17.- (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite."
si daca mai pot beneficia de el pana cand copilul meu face 2 anisori.
1. La ora actuala nu mai exista un CCMUNN valabil. Si nici nu va mai exista.
2. Legea dialogului social, nr. 62/2011, spune: Art. 128
(1) Contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.
...
3. Avem insa OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca. Aceasta spune: Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(alineat modificat prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 25/2004, în vigoare de la 14 martie 2004)
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.
Program de munca
liliastati
Buna ziua,
as vrea sa stiu daca ma intorc din concediu maternal mai repede la munca,
programul de munca va fi de 8 ore conform contractului de munca sau ... (vezi toată discuția)