avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit neachitat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit neachitat

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema: in anul 2004 - 2005 am inchiriat un apartament proprietate personala pentru care am si facut un contract de inchiriere pe care l-am inregistrat la autoritatile fiscale competente. Conform legislatiei in vigoare, trebuia sa platesc un anumit impozit la stat, insa nu am facut-o integral (nu din rea vointa, ci din pricina unor dificultati materiale majore), ramasitele insumand atunci in jur de 600 lei. Am primit o perioada scurta de timp instiintari acasa (pana la sfarsitul lui 2005, inceputul lui 2006), dupa care acestea au incetat sa mai vina. Totodata, valabilitatea contractului de inchiriere a expirat (in toamna lui 2005), fara a mai fi prelungit. As vrea sa stiu daca sunt nevoit sa platesc datoriile si penalizarile aferente si daca sunt pasibil de o executare silita, este vorba de o perioada foarte lunga de timp, iar sumele ar fi considerabile. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pertinent, din unele surse am aflat ca exista un termen de prescriere...cum ma sfatuiti sa procedez? Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 12:03, 13 Ianuarie 2011
prescriptia este de 5 ani incepind cu 01. ianuarie a anului urmator celui in care obligatia fiscala s-a nascut. insa termenul poate fi intrerupt prin emiterea si comunicarea de somatii de plata deci puteti fi tinut "in sah" un timp nelimitat.

cel mai simplu este sa mergeti la fisc, scoateti o situatia a restantelor si platiti doar debitul. acest lucru va va ajuta sa stopati acumularea de penalizari. cel putin la aceasta ora fiscul este interesat f mult de plata debitelor, penalizarile sunt lasate mai la urma. Toate raportarile lor se fac in baza debitelor (fara penalizari) si de aici interesul lor ptr acest lucru.
Va multumesc mult pentru raspuns, desi imi este putin teama de ce voi afla, stiu ca cel mai firesc lucru este o vizita la ANAF. Totusi, exista vreun mod in care pot evita rascolirea datoriei?
Cred ca mai bine ar fi sa ignorati aceste datorii. Daca se vor sesiza inaintea termenului de prescriptie veti primi o somatie, daca nu, ati scapat. Majorarile si penalitatile nu vor trece de 800-1000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie fisc Vranceanud Vranceanud Va rog foarte mult, am nevoie de un sfat, situatia mea este un pic mai complicata si nu stiu ce sa fac. Tatal meu avea o datorie neachitata la fisc, de prin ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie debit catre stat mihai_iahim mihai_iahim Buna ziua ! va rog respectuos sa ma ajutati cu un sfat privitor la termenul de prescriptie a datoriilor catre stat , datorii generate in urma functionarii ... (vezi toată discuția)
Somatie de la fisc pentru persoana fizica cristina apetri cristina apetri Am primit o somatie de la fisc pentru o diferenta de impozit anual de regularizat in valoare de 137 de lei. M-am prezentat la Administratia Fiscala locala ca ... (vezi toată discuția)