avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriere datorie fisc
Discuție deschisă în Executare silită

prescriere datorie fisc

Va rog foarte mult, am nevoie de un sfat, situatia mea este un pic mai complicata si nu stiu ce sa fac.
Tatal meu avea o datorie neachitata la fisc, de prin 2005. In 2007 a decedat. Dua deces, am tot primit, e adresa mea (unde el a locuit in ultima perioada a vietii), somatii, pe numele lui. In 2009 am facut succesiunea (nu am avut inspiratia sa op fac sub beneficiu de inventar). Acum, in martie 2011, primesc, dar TOT PE NUMELE LUI, o instiintare ca s-a trecut la executarea silita. ce sa fac in aceasta situatie ? Pe de o parte, Prin succesiune i-am reluat Pasivul, dar pe de alta parte, se imlineste termenul de Prescriere de 5 ani, [erioada in care fiscul a trimis constant instiintari, dar toate pe numele lui, nu al meu. Sunt eu obligat in aceasta situatie sa platesc ? Functioneaza termenul de prescriere ?
In plus, sunt intr-o situatie foarte dificila, nu am loc de munca si situatia ma sperie.
Rog foarte mult, un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Vranceanud , utilizator 11:58, 1 Aprilie 2011
Trebuie sa platiti, din pacate, intrucat ati acceptat mostenirea fara beneficiu de inventar, iar acum ati preluat si pasivul succesiunii..Termenul de prescriptie a fost intrerupt prin emiterea acelor somatii.Trebuie sa discutati cu cei de la fisc despre modalitatea de plata , poate veti gasi o solutie, plati esalonate, sau, daca este o suma mai mica, executarea unor bunuri mobile.
emma_woodhouse a scris:

Termenul de prescriptie a fost intrerupt prin emiterea acelor somatii.


@emma_woodhouse - Va sugerez ca inainte de a posta un raspuns sa va documentati temeinic pentru a nu induce in eroare cititorii. Studiati cauzele de intrerupere a prescriptiei extintive.

@ Vranceanud - Din cele relatate de dumneavoastra, datoria neachitata din anul 2005 este deja prescrisa. Speta insa ar trebui studiata in amanunt de catre un jurist, intrucat exista posibilitatea ca dumneavoastra sa va scape anumiti termeni juridici si informatiile relatate sa fie oarecum eronate. Termenul de prescriptie al obligatiilor catre fisc se prescriu in 5 ani de la sfârşitul anului în care au luat fiinta. In cazul de fata, obligatiile aparute in cursul anului 2005 se prescriu in ultima zi a anului 2010 cu conditia sa nu fi inceput executarea silita.
Trebuie stabilit daca prin documentele trimise de catre fisc s-a inceput executarea silita inainte de 31.12.2010.
Ar fi util sa precizati natura acestor obligatii fiscale. Sunt ale defunctului ori poate sunt obligatii fiscale ale unei societati ce a apartinut defunctului (ceea ce nu e totuna).
Puteti invoca lipsa capacitatii de folosinta a titularului obligatiilor.
Este posibil sa scapati de acest stres prin simpla prezentare a certificatului de deces.
Ce intelegeti dumneavoastra prin fisc? Directia de impozite si taxe locale? Administratia Finantelor Publice?
Reveniti cu amanunte, e posibil sa fie o cale de solutionare favorabila a problemei dumneavoastra.
Indicat ar fi sa apelati la ajutorul unui jurist.
Vranceanud a scris:
(...) Dua deces, am tot primit, e adresa mea (unde el a locuit in ultima perioada a vietii), somatii, pe numele lui. (...)
Prin succesiune i-am reluat Pasivul, dar pe de alta parte, se imlineste termenul de Prescriere de 5 ani, [erioada in care fiscul a trimis constant instiintari, dar toate pe numele lui, nu al meu. Functioneaza termenul de prescriere?

Ce ati primit, somatii sau instiintari? Somatia este actul incepator al executarii silite si se comunica debitorului insotita de titlul executoriu.

Prin trimiterea unei somatii, termenul de prescriptie a fost intrerupt. Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o, dupa intrerupere incepand sa curga un nou termen de prescriptie.

Deci daca a fost emisa si comunicata fie si o singura somatie dupa 2005, prescriptia nu a intervenit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
:), colegul de mai inainte spune sa apelati la un jurist..daca tot apelati..apelati la un avocat..va poate reprezenta si in instanta....si o spune un consilier juridic..deci nu am niciun interes....eu zic ca nu s-a prescris....daca tot au trimis somatii...deci nu au uitat datoria dumneavoastra pe undeva prafuita..cred ca au avut grija...sa intrerupa prescriptia..adica nu a fost o simpla instiintare....
eu va doresc succes!
:offtopic:@abcdadi, va rog sa nu ma mai citati sau sa faceti aprecieri la ceea ce am scris eu si sa va exprimati pur si simplu propria opinie.
Cititti dvs. cu atentie textul userului mai bine si trageti concluzii.

Alte discuții în legătură

Prescrierea cheltuieli judecata robert-nicholson robert-nicholson Buna. Am fost condamnat definitiv in septembrie 2005 definitiv art.215. Si am fost obligat sa plătesc cheltuieli judecata in valoare de 2000 roni. Am ... (vezi toată discuția)
Executare silita romeo_sms romeo_sms buna ziua, mama a facut un credit in data de 28.02.2006 un credit de nevoi personale cu rate lunare pe 5 ani.am inteles ca in ziua de azi contractele de nevoi ... (vezi toată discuția)
Scadere debite prescrise DELIA DELEANU DELIA DELEANU Buna ziua.Va rog sa ma ajutati sa lamuresc o problema privitor la scaderea debitelor din evidenta.Deci,avem intocmite dosare de executare silita.Debitele sunt ... (vezi toată discuția)