avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIU DE MATERNITATE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIU DE MATERNITATE

BUNA ZIUA AM SI EU O PROBLEMA , SUNT IN CONCEDIU DE MATERNITATE , COPILUL ARE 8 LUNI SI AS FI VRUT SA MA INTORC LA SERVICIU DAR PROBLEMA ESTE CA PATRONUL NU VREA SA MA PRIMEASCA , SI A ZIS CA DUPA CE SE TERMINA CONCEDIUL MA PRIMESTE TERMENUL LEGAL SI MA CONCEDIAZA.INTREBARILE SUNT:
-NU EXISTA O LEGE PRIN CARE SA MA PRIMEASCA INAINTE DE CEI 2 ANI LA MUNCA, PT CA TRAIAN BASESCU SPUNEA CA VREA CA MAMELE SA SE INTOARCA LA MUNCA MAI DEVREME DAR CUM DACA PATRONUL NU VREA?
-CARE ESTE PERIOADA CARE ESTE OBLIGAT SA MA PRIMEASCA DUPA CEI 2 ANI.
VA ROG MULT SA MA LAMURITI SI PE MINE, VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Gina Iordan , Consultant resurse umane 21:26, 11 Ianuarie 2011
Buna ziua,
Patronul dvs nu este obligat prin nicio lege sa va primeasca inainte de cei 2 ani. Daca dvs vreti sa reveniti, faceti o cerere prin care solicitati acest lucru- in cazul in care nu vi se aproba, nu prea aveti ce face, stati acasa pana face copilul 2 ani si reveniti la munca in ziua urmatoare celei in care a facut copil 2 ani.
Dupa ce va intoarceti la serv, nu puteti fi concediata in primele 6 pentru necorespundere profesioanala ( dar puteti fi concediata pentru desfiintarea postului, caz in care trebuie sa va aorde preaviz de 20 de zile lucratoare+ salariu compensatoriu).
Este adevarat ca nu exista o prevedere legala prin care patronul sa fie constrans la a va primi la serviciu, probabil ca a angajat in locul dvs. o persoana cu CIM pentru 2 ani astfel ca nu are in acest moment nevoie de dvs.
In acest moment sunteti intr-un fel avertizata asupra faptului ca nu veti avea mari seanse nici dupa 2 ani sa mai lucrati la acel patron, astfel gasirea unui nou loc de munca ar fi mai benefica.
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

Interdictia se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
Corectati-ma va rog daca gresesc: cf ART.76 din CCMUN CIM nu poate fi desfacut din initiativa angajatorului pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
Deci doar pentru necorespundere profesionala este interdictia de a nu concedia in primele 6 luni de la revenirea din CIC, restul putandu-se aplica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele care ies din concediu pentru crestere copil Kiss Raluca Kiss Raluca O mama este aparata ( in pastrarea locului de munca) doar cand este in concediul de crestere copil sau si o anumita perioada dupa revenirea la locul de ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic anca13 anca13 buna ziua. o persoana aflata in CIC, doreste sa revina la serviciu. angajatorul este obligat sa o primeasca? exista o perioada minima de timp in care ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea din cic emanuela_ab emanuela_ab buna ziua, dupa cei 2ani din CIC , cand ma intorc la serviciu , angajatorul este obligat sa-mi pastreze postul max 6luni sau nu? care este temeiul legal (vezi toată discuția)