avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1401 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizare integrala mijloc fix
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare integrala mijloc fix

Buna,

Autovehicule achizitionate si amortizate integral pe care le-am scos din evidenta contabila in 2009 si 2010 cu nota contabila, astfel: 2813 - 2133 = valoarea lor de intrare, dar aceste autovehicule sunt in stare de functionare, se utilizeaza inca. Singurul motiv pentru care le-am scos din evidenta este ca s-au amortizat integral.
Va rog sa-mi spuneti daca am procedat bine si legal. Trebuiau scoase sau lasate in continuare in contabilitate?
Daca nu trebuiau scoase, care este procedura legala care ar remedia situatia? Pot sa le reintroduc in contabilitate cu o nota contabila la 31 dec.2010? sau......???
Va rog sa-mi raspundeti.
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: doina2005 , utilizator 12:53, 28 Ianuarie 2011
Mai trebuiesc citite si legile !
Spre exemplu LEGE nr. 15 din 24 martie 1994 (**republicată**) (*actualizată*)
privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, Regulamentul de aplicare al legii, Norme pentru inventariere, etc.
Stimate d-le Trifan,

Sunt sigura ca sunteti un foarte bun consultant fiscal, dar eu am apelat la aceasta modalitate de informare deoarece nu m-am putut lamuri, pana in prezent, cu problema ivita. Si citesc si legi, credeti-ma, dar nu intotdeauna ma pot lamuri, motiv pentru care doresc sa ma consult cu cineva care ar putea sa ma ajute.
Cu respect.
HOTÃRÂRE Nr. 964 din 23 decembrie 1998,actualizata

CATALOGUL
privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe

I. Dispoziţii generale
1. Catalogul cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate în economie şi duratele normale de funcţionare a acestora, care corespund cu duratele de amortizare, în ani, aferente regimului de amortizare liniar.
2. Durata normală de funcţionare reprezintă durata de utilizare a activului respectiv, în care exploatarea acestuia aduce profit, respectiv veniturile realizate sunt mai mari decât cheltuielile necesare pentru funcţionare, întreţinere şi reparare. În consecinţă, durata normală de utilizare este mai redusă decât durata de viaţă fizică a activului respectiv.
11. Dacă pe parcursul vieţii activului agentul economic constată că durata de funcţionare normală conform catalogului nu este adecvată, atunci aceasta se va putea corecta, la sfârşit de an, pe baza unei analize pertinente, cu aprobarea consiliului de administraţie.
Astfel, durata de funcţionare normală se poate prelungi cu până la 20% faţă de durata prevăzută în catalog, ca urmare a efectuării unor cheltuieli ulterioare privind activul, care au condus la îmbunătăţirea parametrilor de funcţionare faţă de valorile iniţiale, sau ca urmare a unei politici eficiente de întreţinere şi de reparaţii, adoptată de agentul economic, care poate asigura o durată mai mare de funcţionare rentabilă, cu venituri mai mari decât cheltuielile de exploatare.
De asemenea, durata de funcţionare normală se poate reduce cu până la 20% faţă de durata prevăzută în catalog, dacă schimbările tehnologice sau schimbările în structura pieţei impun acest lucru.
12. Menţinerea în continuare în funcţionare a mijloacelor fixe care pot afecta protecţia vieţii, a sănătăţii şi a mediului (mijloace de transport rutier, feroviar, aerian şi naval, maşini de construcţii şi de gospodărie comunală, maşini de ridicat etc.) după durata de funcţionare normală, majorată cu maximum 20%, se va putea face numai pe baza avizului organismelor naţionale de atestare competente.

Cred ca aceste articole de lege sunt foarte clare !!!
Fara suparare,d-le Trifan, colegul cerea ajutor, o solutie in cazul in care a gresit.

Texte din lege si eu pot copia, oferiti-i si solutia sa indrepte eroarea, inregistrarile in contabilitate, se face intrare noua pe baza avizului organismelor naţionale de atestare competente (care ar fi)?

A trecut mai mult timp de cand le-ati scos din evidenta? Sau abia acum la dec?
Bună ziua,

Între timp am fost nevoită să apelez la altcineva pt. a mă lămuri. Soluția legală și corectă este:
- nu se poate reintroduce în contabilitate cu NC valoarea MF scoase în anul 2009
- acestea se evidențiează extrabilanțier / evinețiere contabilă în afara bilanțului, cont 8039 ”Alte valori în afara bilanțului”, purtând titlul de MIJLOACE FIXE AMORTIZATE ȘI UTILIZATE ÎN CONTABILITATEA SC .... SRL/SA. Aceste valori nu se calculează în bilanț, dar se menționează în note explicative și se va anexa tabelul care cuprinde MF cu: data și valoarea achiziției, denumire, tip/model/identificare, alte date necesare, după caz.
Oricum, aceste MF nu trebuiau scoase numai în cazul casării/vanzarii, deoarece diminuează capitalul. Am aflat tarziu.
Am decis să scriu răspunsul, cine știe, poate va ajuta cândva pe cineva, probabil / bănuiesc că nu sunt singura care greșește în această privință.

Pentru Andrei44: mulțumesc că m-ați înțeles și nu m-ați condamnat pt. greșeala făcută.

O zi bună cu multe zâmbete tuturor

Alte discuții în legătură

Deductibilitate reevaluari marius2009 marius2009 la data de 31.12.2008 am efectuat reevaluarea unei cladiri a carei valoare de intrare a crescut deci si amortizarea contabila in anul 2009 a fost mai mare ... (vezi toată discuția)
Amortizare utilaje Felicia77 Felicia77 Buna ziua, Va rog sa-mi explicati cum se amortizeaza in contabilitate un utilaj nou cumparat pentru productie (router cnc). Ce fel cheltuiala se considera si ... (vezi toată discuția)
Amortizare mijloc fix LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua ! O societate comerciala achizitioneaza un mijloc fix folosit, care a fost amortizat integral la furnizor. Noul detinator mai are obligatia ... (vezi toată discuția)