avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ANRP tergiverseaza un dosar, ce se poate face ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ANRP tergiverseaza un dosar, ce se poate face ?

Antecesorul clientului a deţinut o clădire în extravilan, un soi de casă la ţară, clădire care nu a fost înscrisă în evidenţele de pubplicitate imobiliară, a fost preluată fără nici un fel de titlu sau formalităţi şi demolată total de către comunişti.

Clientul a depus, în temeiul Lg. 10/2001, notificare, care a fost respinsă de către Primăria respectivă.

Ulterior, clientul a acţionat în judecată pe Primar, solicitând acordarea de despăgubiri. În cadrul procesului, existenţa imobilului a fost probată cu declaraţii autentice a doi martori, precum şi cu certificat din arhiva Primăriei din care rezultă că antecesorul său a figurat în tabelul nominal cu datele "chiaburilor" ca posedând respectiva clădire.

Prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, instanţa a constatat existenţa imobilului şi implicit a dreptului clientului la despăgubiri, şi a obligat primarul, în condiţiile art. 16 din Titlul VII al Lg. 247/2005, să emită dispoziţia prin care propune stabilirea despăgubirilor şi să o predea Secretariatului Comisiei Centrale a ANRP pentru stabilirea despăgubirilor.

Din acest moment a început un du-te-vino între ANRP şi Primărie:

Primăria emite decizia şi o trimite la ANRP. ANRP o returnează, invocând lipsa unor documente (dovezi ale calităţii de moştenitor etc.). Împreună cu primarul, am remediat lipsurile invocate de ANRP şi s-a trimis din nou dosarul.

Acest ciclu s-a mai repetat de două ori. În prezent, dispoziţia şi dosarul au fost returnate a treia oară, sub pretextul că în dispoziţie nu se specifică cu exactitate anumite date tehnice privind imobilul demolat, cum ar fi suprafaţa exactă, numărul de anexe sau materialele de construcţie.

Aceasta, în condiţiile în care suprafaţa exactă nu poate fi precizată, deoarece nu există nici un fel de înscrisuri privitoare la construcţie, care nu a fost înscrisă în CF, ci doar declaraţiile martorilor care au estimat din memorie anumite suprafeţe.

Aş fi recunoscător pentru orice opinie cu privire la calea optimă de urmat. Mă gândesc la o acţiune în instanţă, dar ce să solicit ? Obligarea Comisiei Centrale ANRP să trimită dosarul spre evaluare, sau direct emiterea deciziei privind titlul de despăgubire (menţionez că la dosar există şi o expertiză tehnică extrajudiciară care descrie şi evaluează imobilul în baza relatărilor martorilor)? Acţiunea ar trebui formulată în instanţa de contencios administrativ ?

Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 15:17, 11 Ianuarie 2011
Domnule avocat Gaita, se pare ca sunteti pus in situatia de a reprezenta o persoana fizica intr-un proces civil, reglementat prin Legea nr.10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aduse si prin Legea nr.247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. In rest, faptul ca nu exista alte documente care sa ateste cu exactitate acele date privind demolarea imobilului, suprafata exacta, numarar de anexe (la ce?) sau materialele de constructie( nu se specifica de catre ANPR, sa inteleg!?), incerc sa lansez ipoteza ca acele documente ar exista, dar nu este niciun interes din partea partii adverse sa va puna la dispozitie aceste informatii. Opinia mea este sa aveti in vedere ce pretentii are clientul dvs.: sa-si recupereze proprietatea asa cum a fost lasata de antecesor sau emiterea unei decizii privind acel titlu de despagubire? Dupa aceea puteti decide, in conformitate cu ceea ce doreste clientul dvs.!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri anrp legea 10/2001 IonDanielIon IonDanielIon Buna ziua! In anul 2010 am obtinut in instanta modificarea unei dispozitii a primarului prin care s-a dispus ca despagubirea sa fie pentru tot imobilul care ... (vezi toată discuția)
Cum pot executa o hotarare judecatoreasca pe legea10/2001 nemodificata? Dalila-Georgiana Herescu Dalila-Georgiana Herescu Speta pe scurt: Am chemat in judecata primaria prin primar pentru ca nu am fost multumita de cuantumul despagubirilor si de modalitatea de acordare a lor ... (vezi toată discuția)
Oug 4/2012 tibifi tibifi In luna octombrie 2011 am castigat procesul impotriva ANRP-lui, la CA Bucuresti, de a face evaluarea bunului si, de a emite decizia administrativa. Recursul se ... (vezi toată discuția)