avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... amenda ratb
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

amenda ratb

buna ziua!
am primit o amenda de la ratb acum 3-4 ani si nu am reusit sa o platesc.
cand mama mea a mers la primarie sa plateasca impozit i s-a oprit o suma de bani si pentru amenda cu toate ca cei de acolo nu aveau acel drept deoarece nu rea pe numele mamei mele.
as vrea sa stiu, prin faptul ca cei de la primarie au oprit acei bani ilegal ce lege incalca sau ce infractiune ar putea fi considerata aceasta?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: klausro79 , utilizator 11:20, 12 Ianuarie 2011
nu exista "i s-a oprit", ca nu i-au bagat mana in buzunar. daca nu vroia, n-o platea
Nu ati indicat ce varsta aveti. Sunteti minor sau major? Pentru ca situatiile difera.
Plecind de la premisa ca sunteti major, atunci aveti dreptate sa afirmati ca este ilegal ca altcineva sa suporte plata amenzii primite de dvs. In primul rand, datoritra faptului ca raspunderea contraventionala, cu exceptiile prevazute de lege, este strict personala, asa cum este si rasounderea penala. Mama dvs. ar fi trebuit sa refuze plata si sa solicite in scris institutiei respective temeiul legal al platii solicitate. Daca acesta nu exista, atunci solicitarea platii, facute in acest mod, poate constitui chiar si infractiunea de abuz in serviciu impotriva interesului persoanei, infractiune prevazuta si pedepsita conform art.246 C.pen.
Cu toate acestea, va sfatuiesc sa apelati la un avocat pentru concretizarea actiunilor celor mai potrivite detaliilor spetei dvs. si recuperarea de catre mama dvs. a sumei platite fara a fi fost obligatia ei.
Asta nu inseamna insa ca puteti circula fara bilet.:)
Un ultim sfat este acela ca atunci cand nu sunteti deplin convinsi de legalitatea unei solicitari a unui functionar ce "sade regeste":D la un ghiseu, sa cereti in scris temeiul legal al respectivei solicitari. Altfel, orice......"ghiseist" poate cere orice crede el de cuviinta!
multumesc pentru raspunsul de ieri
am uitat sa precizez varsta.
am 31 de ani
recunosc ca am calatorit in momentul respectiv fara bilet dar nici primariei nu-i da nimeni nici un drept sa-i opreasca mamei mele bani in numele meu.
eu am sesizat acest lucru sa evidentiez neregulile facute de primarul comunei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda abuziva regia autonomă de transport Iuli81an Iuli81an Fiind intr-o vizita de 4 zile intr-un oras din provincie la intoarcere spre casa in data de 21 Mai in jurul orelor 10:30 - 11:00 am folosit unul din mijloacele ... (vezi toată discuția)
Amenda ratp jimcostescu jimcostescu sunt student(major, din pct de vedere juritic),am luat o amenda la ratb iasi, in circumstante mai mult suspecte, dar nu asta e problema mea. daca nu platesc ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)