avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Sfat achizitie teren extravilan
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Sfat achizitie teren extravilan

Doresc sa achizitionez un teren in Branesti, teren care este la limita intravilanului cu extravilanul (vis-a-vis). Proprietarul are decat titlul de proprietate, fara cadastru, fara intabulare, fara nimic. Terenul vreau sa il iau pe credit, iar creditul mi se acorda numai daca terenul este intravilan...Proprietarul a mers la primarie pentru a obtine decizia de trecere in intravilan, dar mai dureaza...Ideea este ca vrem sa facem un precontract iar eu sa ii dau un avans modic (500 euro) dar daca decizia de trecere in intravilan va fii negativa, pica afacerea. Care sunt pasii care trebuiesc urmati dupa aparitia acestei decizii, in cazul in care ea va fii una favorabila?! Intreb pt. ca ahabar nu am despre tranzactii cu terenuri...
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 15:26, 4 Aprilie 2008
Cel mai bine ar fi sa apelezi direct la un avocat, nu la forum, pentru ca problemele care pot aparea sunt diverse, iar antecontractul trebuie facut cu multa bagare de seama. In niciun caz nu ar trebui sa mergi pe vreun formular (chiar pus la dispozitie de notar, mai ales ca antecontractul nu trebuie notarizat), asa ca fa o investitie acum intr-un sfat de calitate, ca sa eviti problemele de mai tarziu.

Ce probleme am vazut eu:
E posibil ca terenul sa fie in circuitul agricol, ceea ce inseamna ca trebuie scos si de acolo inainte de vazare. Nu are cadastru si intabulare, iar fara intabulare nu te poti inscrie ca proprietar. Apoi, trebuie cercetat titlul de proprietate ca sa vezi ca totul e in regula si sa nu te trezesti cu vreo revendicare. Trebuie verificat solul, poate nu e corespunzator unei constructii, poate panza freatica e prea sus, etc etc etc.
Proprietarul din titlu trebuie sa faca demersuri sa se intabuleze in CF cu terenul in cauza, scop in care trebuie sa apeleze la un expert autorizat in cadastru, si pe baza documentatiei cadastrale biroul de cadastru si publicitate imobiliara va proceda la deschiderea unei carti funciare noi si inscrierea terenului in aceasta. Daca pana la data acestei operatiuni primaria emite adeverinta care sa certifice ca terenul este situat in intravilan, la intabulare se va tine cont de acest act si se va nota la descrierea imobilului "teren arabil in intravilan".
E posibil sa ai noroc ( desi daca e situat la limita intravilan/extravilan nu cred) si pe titlu sa fie trecut direct curti constructii - la categoria de folosinta a terenului - ai verificat?? daca nu, trebuie scos din circuitul agricol - vezi detalii exacte pentru procedura, taxe, documente necesare si date de contact ale biroului de carte funciara de care apartine terenul pe pagina [ link extern ] /
Procedura asta dureaza ceva timp...banuiesc ca vrei sa construiesti: intereseaza-te tu la Primaria in cauza daca terenul este sau nu inclus in vreun PUD, PUZ, altfel nu vei putea construi...si in functie de conditiile contractului de credit, banca ti l-ar putea retrage daca nu construiesti in termenul prevazut.
Ma indoiesc ca exista o banca in care ti s-ar aproba cererea de finantare a unui teren neintabulat.
Daca ai fi cumparat fara credit, vanzarea se putea face concomitent cu intabularea terenului.
Despre probleme cu titlul de proprietate - e la fel ca si cu orice alt act de proprietate pana la urma si un contract de vanzare-cumparare poate fi atacat in instanta, nu vad o problema in sine in faptul ca modul de dobandire e prin constituire sau reconstituire drept de proprietate, dar:
-daca terenul s-a dobandit prin constituire, exista un termen de 10 ani de la dobandire in care nu se poate instraina;
-trebuie sa verifici existenta procesului-verbal de punere in posesie - exista oameni cu titlu de proprietate care nu au fost pusi in posesie pentru ca ...nu mai exista destul teren, sau persoane care au primit in fapt mai putin decat in titlul de proprietate;evident sa veridici in p-v suprafata efectiva de teren predata titularului titlului de proprietate.
Pana la intabulare e riscant sa dai vreun ban de avans.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu bucluc. proprietar in titlul de proprietate din ... Loredana_Loredana Loredana_Loredana Mostenire cu bucluc. Proprietar in Titlul de Proprietate din 1995 Pe acest titlu de proprietate este o casa + intravilan si un teren extravilan. In urma ... (vezi toată discuția)
Intravilan, extravilan marcela53 marcela53 Am titlu de proprietate: teren intravilan împărțit pe două parcele: o parcelă cu CC, și o parcelă grădină. La intabulare în CF grădina a intrat în ... (vezi toată discuția)
Intabulare titlu de proprietate mariaioanacampioana mariaioanacampioana Exista un titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991 pe 5.5ha extravilan+1500mp intravilan si 3 persoane beneficiare. Un proprietar a avut anterior ... (vezi toată discuția)