avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare Tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare Tva

Tin contabilitatea la o firma mica platitoare de Tva , si care acum vrea sa treaca la neplatitoare de tva neavand cifra de afaceri de 35000 euro. Va rog cine ma poate indruma cum se fac ajustarile , firma a achizitionat marfa in octobrie din Ue ( am facut taxare inversa) iar mijloace fixe are o centrala neamortizata complet, si mai are obiecte de inventar. Poate imi dati si un exemplu.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 09:28, 14 Ianuarie 2011
pentru marfuri exista un subiect asemanator aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

centrala termica este un bun de capital, iar perioada de ajustare este de 5 ani, incepand cu anul achizitiei.
de ex. daca ati achizitionat-o in 2008, perioada de ajustare este 2008 - 2012 si trebuie sa ajustati taxa pentru 2 ani, respectiv 2011 si 2012, prin formula 635 = 4426 = total taxa dedusa X 2/5

pentru obiectele de inventar nu se impune ajustarea tva.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
jester, utilizator
O mica corectie postarii dlui Jester: nota contabila este 635 = 4427.
Va multumesc pentru raspuns, am crezut ca cu aceasta masura ajuta guvernul firmele dar trebuie sa platim Tva la stocuri , bunuri de capital si din calcul rezulta o suma destul de mare. Asa ca am renutat la aceasta declaratie
d-na simona, va respect parerea, dar...

as vrea sa-mi spuneti, daca vreti, daca aceasta ajustare a tva pentru bunul de capital este o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit si unde se inscrie in decontul de taxa.

multumesc!
Este adevarat ca in normele la CF se precizeaza ca, in cazul ajustarilor, "se restituie taxa dedusa initial", ceea ce duce la concluzia ca in decontul de tva trebuie inscris cu semnul minus la tva aferent cumpararilor.
Functiunea contului 4426, conform ordinului 3055/2009 permite nota 635=4426, deci aveti dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decont tva JENIFER JENIFER S-a achizitionat in august un autoturism din germania pentru care se aplica taxarea inversa (coduri valide de tva pt cumparator si vanzator).Masina nu va fi ... (vezi toată discuția)
Inchidere sold final debitor tva deductibila ceauranuc ceauranuc Buna ziua, va rog sa ma ajutati! Am sold final debitor la 4426=0.40 lei. Am incercat sa regularizez cu nota 473=4426, nu imi face regularizarea, de altfel ... (vezi toată discuția)
Pot avea protocol 12 000? analici analici Buna ziua Va rog sa ma lamuriti si pe mine 1)pot avea protocol in valoare de 12000 daca firma are profit 350 000? 2) contabila face la facturile de protocol ... (vezi toată discuția)