Caz concret: Plecat in delegatie externa cate o luna. Aici esti cazat in alt oras decat cel in care muncesti si trebuie sa faci naveta cu masina.
1. Orele respective pierdute pe drum se pot ponta? Exusta vre-o lege care sa permita sau sa interzica asta?
2. Eu nu sunt sofer, nu sunt angajat pe acest post. Pot sa refuz sa conduc masina? Exista vre-o limita cu privire la distanta mxima pe care poti sa o faci in aceste conditii? Lucrez opt ore la servici si mai fac si 80 km dimineata si 80 seara.
3. Daca spre exemplu cu aceeasi masina merg mai multe persoane si una din ele trebuie sa faca ore suplimentare, deci cea de-a doua trebuie sa o astepte. Orele astea se pot ponta? Ce se intampla daca ai un accident cat timp stai si astepti colegul ce lucreaza suplimentar. Se considera accident de munca?
Si nu in ultimul rand as dori si eu niste linkuri la legile care reglementeaza delegatiile externe.
Decontarea cheltuielilor cu deplasarile in strainatate este reglementata de Hotararea Guvernului nr. 518 /1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.Diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei la H. G. nr. 518/1995, asa cum a fost ea modificata ulterior: o indemnizatie zilnica in valuta, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea si o suma zilnica in valuta, denumita plafon de cazare, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare.
Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, in cazul dvs autoturism, avandu-se in vedere, momentul trecerii prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel:
- 50% pana la 12 ore
- 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
Drept urmare, primitti diurna pentru toate orele cat lucrati in strainatate.
In ce priveste intrebarea de la pct.3, raspunsul este da,se considera accident de munca .
Diurna
kissistvan
sunt sofer la o firma de transport privat,atat intern cat si extern,mai tot timpul sunt plecat de acasa, ex:plec duminica de acasa si revin joi.nu primesc ... (vezi toată discuția)
Concediere
acasa.v
buna ziua am si eu o nelamurire . Lucrez la o firma si sant trimis frecvent in delegatie in strainatate pe o perioada de min. 5 zile si in functie de ... (vezi toată discuția)