avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 24 de ore de munca si 48 ore libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

24 de ore de munca si 48 ore libere

Buna ziua,
Ce se intampla cand muncesti 24 de ore, iar 48 de ore sunt libere, fara a se tine cont de zilele legale libere (weekend, Paste, 1 Mai), iar salariul este fix fara sa se beneficieze de ore suplimentare si sporuri pentru ore de noapte? Adica intr-o luna cu 30 de zile eu muncesc 10 zile a cate 24 de ore, asta inseamna 240 de ore cand in mod normal la o zi de lucru de 8 ore a 21 de zile lucratoare (sa spunem) este de 168 de ore. Eu muncesc in plus 72 de ore pe luna care nu sunt platite, sa nu mai vorbim ca nu exista nici un spor de noapte. Cum pot sa stiu cat de legal este totul?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: annmaria28 , utilizator 20:40, 2 Aprilie 2008
Banuiesc ca lucrati la o firma de paza ;) ?
Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază. Potrivit CCMN , acest spor este de 100% din salariul de bază.





Lucrez la un hotel. Am uitat insa sa specific ca in contractul individual de munca imi scrie ca lucrez doar 8 ore pe zi cu 5 zile pe saptamana. Nu este nicaieri stipulat ca lucrez 24 cu 48. Iar contract colectiv de munca nu avem.
In schimb nu se tine cont atunci cand lucrez 3 zile pe saptamana cu 24 de ore ceea ce inseamna 72 de ore.
Mai vreau sa stiu, de exemplu eu incep munca de la 7 dimineata si plec de acolo la ora 8:45 a doua zi. Asta inseamna ca sunt de fapt 25 de ore si 45 de minute insa nu se iau in cosiderare nici acest lucru, ci mi se spune ca tot 24 de ore stau.
Oricum ar fi nu mi se plateste nimic in plus fata de salariul de baza.
In acest sens, depuneti o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartine societatea.
annmaria28 a scris:


"Ce se intampla cand muncesti 24 de ore, iar 48 de ore sunt libere"

poate ca soc. are un regulament intern de functionare, pentru postul pe care care il ocupati programul de lucru probabil este de 24h, urmate de de 48 h libere...
Poate societatea are acel regulament de ordine interoara de care vorbiti insa eu una nu l-am vazut si nici nu am semnat pentru el.
Cred ca voi urma sfatul si voi face o sesizare.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar? ContSters218316 ContSters218316 Buna ziua! Spre exemplu, saptamana trecuta am lucrat in total 65 ore si stiu ca maximum sunt 48. Cam pe fiecare saptamana am ore suplimentare, de obicei mai ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore noapte m_nitu m_nitu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa intocmesc corect un stat de salarii pentru 3 angajati ai unei benzinarii cu program non stop fiecare avand ture de 24 cu ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ContSters68274 ContSters68274 Pana anul acesta ,pentru orele suplimentare,aveam un spor de 100% din salariul de baza.Din acest an ,datorita unor dificultati financiare,ni s-a dat un act ... (vezi toată discuția)