avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii ore suplimentare si ore noapte
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

ore suplimentare si ore noapte

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati sa intocmesc corect un stat de salarii pentru 3 angajati ai unei benzinarii cu program non stop fiecare avand ture de 24 cu 48.
Am inteles din codul m-cii si din contractul colectiv de m-ca pentru orele de noapte un spor de 25%.
Cum fac cu orele suplimentare?
Ex. pentru luna iulie
salariatul nr.1= 24*10 ture a cate 24 h=240 ore din care 80 h ii dau 25% =78 ron , 184h normale in luna = 720ron, iar restul le consider ore suplimentare si le platesc cu 100% ?(adica 56 ore?) Este legal?
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 13:10, 1 August 2009
Exemplu de calcul ->>La un salar de 500 lei o norma de 168 ore propuse, si la un numar de ex. de 200 ore lucrate in luna - 168 ore in norma si 32 suplimentare):
500/16=2,97 lei/ora
2.97lei/ora*200ore= 594 lei (rezulta astfel ca ai platit simplu orele lucrate in luna);
2.97lei/ora*32 ore suplimentare=95 lei
Suma cuvenita astfel pentru timpul lucrat in luna este 594 lei + 95 lei = 689 lei

Acesta este un exemplu.Va rog sa il adaptati la situatia dumneavoastra!
Sper ca v-am fost de ajutor!
Inteleg din ex. dat de dv. ca am voie decat 32 de ore sa le platesc ca suplimentare, pentru a nu depasi cumulul de ore din luna . Ce fac cu celelalte ore ( in cazul meu luna este de 184 +32 = 216 iar el a lucrat 240 ) inseamna ca 24 de ore le introduc ca suma la alte venituri?
Va multumesc.
Va rog sa cititi cu atentie cele scrise mai jos ,unde aveti concret si raspunsul la intrebarea dumneavoastra!!!!
a ) ART. 119 – Compensari prin ore libere platite
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

b)ART. 120 – Sporul la salariu pentru munca suplimentara
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

- Munca de noapte
ART. 122 - Definire
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(1_1) (introdus prin OUG 55/2006) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(2) (modificat prin OUG 55/2006) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
(2_1) (modificat prin OUG 55/2006) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, stabilite potrivit dispozitiilor legale, nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte.
(3) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

Conform art.111 alin(1) din Codul muncii "durata normala legala a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore /saptamana, inclusiv orele suplimentare "
Urmeaza apoi exceptiile , prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil- prin care se stabileste ca la un numar de luni(3luni) media orelor lucrate/saptamana sa nu depaseasca 48 de ore .
Atentie , nu numai ca nu le puteti plati , dar se pare ca salariatii dvs. depasesc norma admisa de ore/saptamana .
Da,corect.Sa plateasca doar ce li se cuvine.Cu restul orelor trebuie sa reglementeze situatia,deoarece nu e ok sa aiba atatea ore in plus.Ori refac turele de lucru,ori....ce sa zic.E cam incurcata situatia.Oricum nu au voie program suplimentar peste limita admisa de lege

Alte discuții în legătură

Ce obligatii au angajatorii ai caror angajati lucreaza in ture 24/48 Kostyka Kostyka Este cunoscut faptul ca in momentul de fata multe societati au obiect de activitate paza unor obiective economice. Unde activitatea este intensa, serviciul de ... (vezi toată discuția)
Program de lucu 12/24 28lacramioara 28lacramioara Spuneti-mi va rog cum se calculeaza corect orele de lucru atunci cand programul este 12/24, lucrand inclusiv sambata si duminica. Exemplificand, in luna ... (vezi toată discuția)
Program de lucru Daniel1900 Daniel1900 Buna seara! Lucrez ca agent securitate! Acum sefi vor sa sa schimbe programu din 12 cu 24 -12-48.....! In 24-48! Deja eu zic ca asta este ilegal! Adica ar fi ... (vezi toată discuția)