avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru

Buna seara! Lucrez ca agent securitate! Acum sefi vor sa sa schimbe programu din 12 cu 24 -12-48.....! In 24-48! Deja eu zic ca asta este ilegal! Adica ar fi 240 de ore muncite plus ore de noapte fara spor fara nimic! Multumesc si astept raspunsuri! O seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 4 August 2014
Orice schimbare este stabilita de comun acord intre salariat si angajat, consimtita prin contractul de munca sau prin actul aditional. Salariatul nu poate fi obligat la un anumit program, peste vointa lui, deoarece cf codului muncii :munca fortata este interzisa.
- Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână

Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
-Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
-Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.


ar trebui actionat in judecata si cerut drepturile plus daune
@ Daniel1900

1. Intr-adevar, acest program nu este conform cu prevederile legale decat daca este prevazut in c.i.m.

In speta, este vorba despe un program de munca inegal. Conform art.116 alin.2 C.mun.,programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

2. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora,in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. Conform art.126 din Codul Muncii, salariatii de noapte beneficiaza fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii, fie de un program de lucru redus.
Prin urmare, acestia pot avea un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza.

Pe de alta parte, daca li se acorda un spor, acesta trebuie sa fie 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua zile consecutive a cate 12 ore aurel81s aurel81s este legal ca intr-o luna sa lucrezi 2 week-end-uri a cate 12 ore pe zi , respectiv noapte fara sa fii platit suplimentar ? (vezi toată discuția)
Contract de munca! Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua! Lucrez ca si Agent Securitate! Am contract pe perioada nedeterminata,dar in contract scrie ca orarul ii de 8 ore pe zi de luni pana vineri-inegal! ... (vezi toată discuția)
Program de luctu 12/24 - 12/48 Florin.Cocota Florin.Cocota Bună seara, programul pe care îl am este de 12/24 12/48 dar contractul meu este pe 8/zi 40/săpt. Orele de noapte nu se plătesc iar eu luna trecuta am ... (vezi toată discuția)