avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... punere in executare!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

punere in executare!

Data post: Miercuri, 12 Ianuarie 2011, 10:11
Hotararile date de prima instanta in materie de conflicte de munca sunt executaorii.
Chiar daca se va face recurs, angajatorul este obligat sa puna in aplicare hotararea data de Tribunalul muncii, privind reintegrarea dvs. in servici si plata drepturilor salariale restante.
Daca ati castigat la fond, nu cred ca vor fi probleme la recurs, depinde de speta.
Deocamdata formulati cerere de punere in executare a primei hotarari.

In legatura cu raspuns dvs ,avocata care m-a reperezentat mi-a spus ca trebuie sa astept ca hotararea sa fie definitiva si sa astept sa faca societatea recurs,abia apoi sa fac cererea de punere in excecutare...multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 28 Martie 2011
off topic: este mai bine sa postati mesajul in continuarea discutiei initiale (folosind butonul "raspunde"), pentru ca altfel nu va mai intelege nimeni la ce va referiti.

Avocata dvs. greseste. Legal, nu trebuie sa asteptati nimic.
Poate fi potrivita recomandarea avocati numai daca sansele sa pierdeti in recurs sunt foarte mari, si pierzand dupa recurs va trebui "intoarsa executarea silita" (adica sa primiti inapoi banii pe care ii veti fi luat in urma procesului, de exemplu).

textul legal pe care va recomand sa il aratati avocatei este:
Codul muncii:Articolul 289 - Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept.
Ori adresati-va personal
~ Conținut șters la cerere ~
jurist Clement a scris:

Deci,sunt termenele de procedura care se respecta in asteptare conform dispozitiilor date in C proc civila,si aratate de instanta in cuprinsul acesteia:
.....Hotararea poate fi atacata cu...apel/recurs in termen de 15 zile.....
De aceea trebuie respectat acest termen dupa care neapelata sau nerecurata
hotararea devine,,definitiva si irevocabila"!Aceasta hotarrae este apoi executorie de drept,da chiar din judecata de prima instanta!A trecut in puterea si autoritatea
de,,lucru judecat"!
:slap:

Hotararile in litigiile de munca sunt definitive si executorii asa cum romaneste spune si romaneste trebuie sa intelegem din art.289 Codul muncii.
Ca atare se poate cere ca hotararea sa fie executata din momentul cand s-a dat aceasta.
Daca in termen de 15 zile de la cererea partii in drept nu s-a executat hotararea cel ce nu a executat-o poate fi reclamat la organele de cercetare penala intrucat aceasta constituie infractiune.

Apelu/recursul in litigiile de munca au termen de depunere de 10 zile nu de 15 !!!!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
rosu gheorghe, utilizator
cristina02 a scris:

Data post: Miercuri, 12 Ianuarie 2011, 10:11
Hotararile date de prima instanta in materie de conflicte de munca sunt executaorii.
Chiar daca se va face recurs, angajatorul este obligat sa puna in aplicare hotararea data de Tribunalul muncii, privind reintegrarea dvs. in servici si plata drepturilor salariale restante.
Daca ati castigat la fond, nu cred ca vor fi probleme la recurs, depinde de speta.
Deocamdata formulati cerere de punere in executare a primei hotarari.

In legatura cu raspuns dvs ,avocata care m-a reperezentat mi-a spus ca trebuie sa astept ca hotararea sa fie definitiva si sa astept sa faca societatea recurs,abia apoi sa fac cererea de punere in excecutare...multumesc!

Probabil avocata doreste sa evite situatia in care se pierde procesul in recurs executarea silita sa fie intoarsa.
adelaida_07 a scris:

Probabil avocata doreste sa evite situatia in care se pierde procesul in recurs executarea silita sa fie intoarsa.

Aceasta este singura explicatie care o ... exonereaza cumva pe avocata cu pricina.
Insa initiatoare trebuie sa inteleaga ca asteptarea in acest caz este optionala, este la latitudinea ei daca asteapta sau nu solutia unui recurs.
Legea nu o obliga pe initiatoare sa astepte recursul, din contra, este scris negru pe alb ca hotararea data in fond este executorie.
Ori, zic eu ca avocata trebuia sa explice clientei sale ca poate sa treaca la executare din momentul comunicarii (legal are aceasta ... parghie la indemana), dar ca ar fi bine sa astepte recursul pentru ca ... (argumentele cazului).
Daca nu a facut asta, si i-a spus clientei sale ca nu are posibilitatea legala de executare silita dupa fond, avocata a gresit.
Daca si dupa ce i se arata textul din codul muncii (avocatii care profeseaza putin in dreptul muncii pot avea scuza ca au ... uitat de art. 289), avocata insista ca nu se poate face executarea silita, atunci:
1. mare noroc ati avut ca ati castigat de la bun inceput procesul,
fiindca un jurist care citeste art. 289 din Codul muncii, si dupa aceea sustine ce trebuie sa asteptati "definitiva" si "executorie" este ... (elegant spus) nepregatit profesional.
2. puteti schimba avocatul
3. puteti sa demarati singura executarea silita (va adresati personal unui executor judecatoresc din circumscriptia de la sediul angajatorului).

Alte discuții în legătură

Recurs cristina02 cristina02 Buna ziua,am si o intrebare ...am avut un proces cu societatea la care lucrez si am castigat(contestatie decizie de concediere).Daca societatea va face recurs ... (vezi toată discuția)
Proces fond conflict de munca niculinapopa niculinapopa Am avut un conflict de munca cu societatea unde am lucrat.s-a judecat la fond si asteptam pronuntarea ,la adresa conventionala ,adica la cabinetul avocatului ... (vezi toată discuția)
Anulare decizie de concediere si reintegrare in munca + plata drepturilor gabighe38 gabighe38 In urma contestarii deciziei de concediere, Tribunalul emite sentinta de anulare a deciziei, si in acelasi timp de reintegrare in munca si plata tututor ... (vezi toată discuția)