Buna ziua,
Va adresez rugamintea de a ma consilia intr-o problema pe dreptul muncii. In luna aprilie 2011 voi implini 55 de ani. Mentionez ca in acest moment am o vechime in munca de 36 ani si 8 luni. Incepand cu luna ianuarie 2011 am intrat in randul somerilor. Puteti, va rog, sa-mi spuneti cand voi avea dreptul sa-mi depun dosarul pentru pensie anticipata? Sau pensie anticipata partial? (pentru ca nici aici nu imi este foarte clar: la care din ele am dreptul?) Puteti, de asemenea, sa-mi spuneti cu cat voi fi penalizata? Somajul este considerat perioada de cotizare?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
O femeie nascuta in Aprilie 1956:
- se poate pensiona pentru limita de varsta in Septembrie 2016 daca are un stagiu complet de cotizare de 30 ani si 5 luni
- Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
In cazul dvs: 2016 Septembrie - 5 ani = 2011 Septembrie (din ziua nasterii)
- Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
Adica: 60 luni X 0,75% = 45% diminuare lunara pana in Sept. 2016
- Perioada de somaj este considerata stagiu de cotizare
Pensie anticipata
mystycum
Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)