avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionare anticipata

Buna ziua,
Va adresez rugamintea de a ma consilia intr-o problema pe dreptul muncii. In luna aprilie 2011 voi implini 55 de ani. Mentionez ca in acest moment am o vechime in munca de 36 ani si 8 luni. Incepand cu luna ianuarie 2011 am intrat in randul somerilor. Puteti, va rog, sa-mi spuneti cand voi avea dreptul sa-mi depun dosarul pentru pensie anticipata? Sau pensie anticipata partial? (pentru ca nici aici nu imi este foarte clar: la care din ele am dreptul?) Puteti, de asemenea, sa-mi spuneti cu cat voi fi penalizata? Somajul este considerat perioada de cotizare?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.

Cu stima,
o viitoare pensionara
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 11:48, 12 Ianuarie 2011
O femeie nascuta in Aprilie 1956:
- se poate pensiona pentru limita de varsta in Septembrie 2016 daca are un stagiu complet de cotizare de 30 ani si 5 luni

- Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
In cazul dvs: 2016 Septembrie - 5 ani = 2011 Septembrie (din ziua nasterii)

- Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
Adica: 60 luni X 0,75% = 45% diminuare lunara pana in Sept. 2016

- Perioada de somaj este considerata stagiu de cotizare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata adrianaborcea adrianaborcea Sunt nascuta in 24 august 1956. Am inceput sa lucrez in 1 septembrie 1975 si pana in 1 decembrie 1983 am beneficiat de grupa a II a. Doresc sa stiu daca am ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala - care este procentul de reducere a pensiei daca depasesti stagiul complet de cotizare? olymariana olymariana buna ziua. am un stadiu de cotizare de36 ani3 luni ,sint nascuta la 16 05 1956 si doresc sa depun actele pentru pensie anticipata s-au anticipata partial dar ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)