avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Subiect: Rog raspuns: Riscul la cumpararea unui teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Subiect: Rog raspuns: Riscul la cumpararea unui teren cu plata integrala in avans

Buna ziua,

va rog sa imi dati un sfat in ceea ce priveste subiectul sus-mentionat si daca se poate minimaliza riscul prin vreun model de contract adecvat. Va multumesc in avans,

DB
Cel mai recent răspuns: dbdb , utilizator 17:38, 13 Ianuarie 2011
Cat timp va trece intre plata si autentificarea vanzarii?
Cum se va face plata (manual, bancar?)

Cine sunteti dvs., vanzator sau cumparator?
persoana fizica sau juridica? dar cealalta parte?
Multumesc de raspunsul urgent, voi raspunde in textul Dvs.:

Cat timp va trece intre plata si autentificarea vanzarii?
Datorita unor procese care au durat ani de zile (a caror recurs a ramas definitiv de vreun an) punerea de posesie se face momentan ( procesul verbal de punere in posesie a fost intocmit de catre Consiliul Local, faza actuala e de obtinerea titlului in favoarea primului proprietar, de la Consiliul Judetean), presupun ca va dura totul pana max. 01.03.2011.

Cum se va face plata (manual, bancar?)
Manual cu martori

Cine sunteti dvs., vanzator sau cumparator?
Cumparatorul final, vanzatorul care imi vinde mie cumparand in 2007 de la proprietarul initial, care este pus acum in posesie.

persoana fizica sau juridica? dar cealalta parte?
Persoane fizice, toate partile implicate

Multumesc in avans pentru raspuns,

DB
Din pacate nu ma pricep la .... fineturile retrocedarilor.

Din cat ma pricep insa la "imobiliare", riscul sa ramaneti cu banii dati si fara teren este extrem de mare, si nu aveti cum sa va protejati de asta cu vreun contract (singurul contract care va poate proteja este ce de vanzare-cumparare, pe care dvs. nu il puteti incheia acum).
Mai mult, riscul se dubleaza prin aceea ca cel caruia ii dati bani nu este adevaratul proprietar.
ce se intampla daca:
a) primul - adevaratul potential proprietar nu mai vinde?
b) adevaratul [proprietar decedeaza inainite de a perfecta actele cu cumparatorul sau?
c) potentiaul prim proprietar nu mai obtine titlul deloc ori nu il mai obtine pentru lotul agreat?
Multumesc pentru rraspuns, inca o data, va raspund tot in textul Dvs.:

Exista contract de vanzare-cumparare din 2007, semnat de martori, sunt in posesia unei copii xerox, neautentificata.
b) adevaratul [proprietar decedeaza inainite de a perfecta actele cu cumparatorul sau?
Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare la plata avansului. Daca la antecontract se face un addendum cu plata sumei integrale, presupun ca, in cazul unui deces, la masa succesorala se va lua in considerare existenta lui.
c) potentiaul prim proprietar nu mai obtine titlul deloc ori nu il mai obtine pentru lotul agreat?
Procesul despre care vorbeam la inceput a avut ca obiect tocmai revendicarea respectiva. Hotararea a ramas definitiva iar Consiliul Local tocmai a emis procesul verbal de punere in posesie.

Multumesc inca o data in avans de raspuns,

DB
dbdb a scris:

Exista contract de vanzare-cumparare din 2007, semnat de martori, sunt in posesia unei copii xerox, neautentificata.

Asa, si?
Cu ce va ajuta asta? In ce fel va veti recupera banii / dobandi terenul daca primul vanzator se razgandeste si nu mai merge la notar? Dupa cat timp si cat din suma platita de dvs. ca pret?

dbdb a scris:

Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare la plata avansului. Daca la antecontract se face un addendum cu plata sumei integrale, [b]presupun ca, in cazul unui deces, la masa succesorala se va lua in considerare existenta lui.

Din nou va intreb cum (in ce fel) presupuneti ca se va lua in considerare dupa deces? Si cum va va ajuta asta pe dvs., care veti fi al doilea dobanditor prin chitanta de mana? Veti primi terenul? Banii inapoi? Dupa cat timp si prin ce metoda?

In fine, ar trebui sa las loc unor consultanti mai priceputi.
Intrebarile mele sunt retorice, fiindca incerc sa va comunic ca riscati sa dati tot pretul pe nimic, si undeva intre multele lucruri care pot merge prost (multe pot iesi prost in 2 vanzari succesive cu 2 chitante de mana, a caror perfectare depinde si de autoritatile statului ), sa nu va mai obtineti nici terenul, nici inapoi suma actualizata la adevarata valoare (ori daca o veti face, sa fie cu mari eforturi si dupa mult timp). Fiecare dintre intrebarile mele de mai sus se solutioneaza printr-un potential litigiu.

Alte discuții în legătură

Antecontract nerespectat ingriduta ingriduta va rog sa ma ajutati cu un sfat tot in legatura cu un antecontract nerespectat... mama mea a incheiat un antecontract cu sotii Sufaru pentru cumpararea de la ... (vezi toată discuția)
Cum se face intabularea... van_allen78 van_allen78 urmeaza sa finalizez in fata notarului un contract de VC a unui teren cumparat cu chitanta de mana.De fapt am inteles ca trebuie sa intabulez intai terenul pe ... (vezi toată discuția)
Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)