Dupa cum vedeti avem de-aface cu un fenomen, deloc atipic, in care juristii in general, avocatii in special se implica tot mai mult in politica, activitate onorabila din pct meu de vedere, in mod sigur nu si al frustratilor.
Situatia e simpla, zic eu:
Orice jurist trebuie sa se implice in politica intr-un fel sau altul. este un act de demnitate si o obligatie oarecum morala, de a asigura expertiza necesara in procesul de luare a deciziilor si mai mult, al procesului legislativ.
Politica, nu prin exceptie, confera un statut, aparent de cocina la TV, dar de un respect excesiv in rest. Asadar, in interesul patriei si al nostru personal trebuie sa ne implicam, iar daca nu o facem, sa ne abtinem de la blamat. Frustrarea nereusitei impinge omul de rand la critici fara fundament.
Salut grupul celor care cauta solutii, altele decat "jos guvernul" saluta politica de bun simt, care,deloc aparent, exista:)
sau mai devreme in cazurile urmatoare:
1. ori se va nimeri, prin absurd, un parlament de oameni devotati, pasionati in adevaratul sens al cuvantului (cum mai sunt, insa prea putini)
2. ori sa ii platim atat de bine incat sa nu mai fure:)))))
Pregatirea juridica pare esentiala alambicarii la nesfarsit a textelor de lege care intra cu o oarecare claritate la "taiere " in comisiile de specialitate ale Parlamentului. E drept ca juristii care lucreaza la proiectele de legi au si eu probleme.
Eu vad experienta juridica a unui politician ca pe o forma de inteligenta care sa induca multa claritate textelor de lege si nu sa le transforme in final int-o masa de articole si alineate contradictorii sau ineficiente. Nu sunt jurist dar imi este greata de atata legislatie care reglementeaza una alta dar nu reglemnteaza punitiv nerespectare atextului de lege. Lipsa unei pedepse, unei sanctiuni administrative macar transforka 50% din legislatia actuala in texte inoperante, nefolositoare societatii civile. Nu poti apela le nesfarsit la Codul Penal la infractiuni de genul neglijenta in serviciu, abus in serviciu etc.
Sper ca am reusit sa ma fac inteles.
Gabriel
Definiti „normalitate”! Oricum, indicat este sa se implice juristii in politica. Cei mai multi isi imagineaza ca implicarea unui jurist in politica se reduce numai la a „face legi”. Juristii pot face mai mult: pot conduce mai bine – printre ei se pot descoperi mai multi oratori decat printre alti oameni cu functii politice; ei au in „reflex” sa isi analizeze cuvintele de zece ori intr-o secunda (eh!) pt a fi siguri ca ceea ce rostesc va fi interpretat asa cum vor ei. Daca langa fiecare lider politic ar fi un avocat disputele ar fi mult mai interesante!
Parerea mea!
Omul de rand care ziceti voi ca face critici fara fundament, impins de frustrare, este in cele din urma cel ce baga avocatilor bani in buzunar si pe care unii din domnii avocati ii considera "prosti" sau doar pentru ca nu au studiat dreptul ci altceva nu stiu nimic despre legi si justitie (eu am doctorat in fizica moleculara si de asemenea si facultatea de informatica la activ, si ma bate capul sa ma inscriu si la drept sa vad si eu ce este atat de invatat de se cer sumele astea imense pentru redactarea unei simple hartii). In cazul meu din cauza unui avocat care are legatura cu politica (anume membru PDL) risc sa pierd pe langa o suma uriasa de bani(pe care intentionez sa o recuperez, caci si onestitatea avocatilor este verificata) si procesul cu primarul, proces in care toate institutiile publice la care am facut plangere mi-au dat dreptate si de asemnea si Parchetul mi-a dat raspuns in scris in favoarea mea, insa din cauza avocatului, care este la acelasi partid ca si primarul, risc sa pierd procesul fara sa ma fi prezentat decat o singura data la prima prezentare, pentru ca apoi domnul avocat sa "omita" sa imi comunice celelalte termene de prezentare. In orice caz eu sunt de parere ca atata timp cat iti pui meseria si onoarea mai presus de orice poti fi si avocat si membru al unui partid. Insa in cazul in care nu ai onoare si nici cuvant (ca si avocatul Eremia Stefan) atunci mai bine nu mai profesezi nimic. Chiar de ma va costa inca de 10 ori pe atat domnul avocat va fi scos din barou de avocatura sau cum se numeste. Nu am ajuns sa isi bata joc de mine un ... de om. Asta se intampla cand avocati fac politica si nu au principii.
Pe forum se discuta probleme juridice, iar nu implicarea lui X sau lui Z in ele.
Intr-adevar, sunt oameni si oameni .....
In legatura cu termenele de judecata, aveti posibilitatea de a merge la arhiva instantei sa va interesati despre acest lucru. De asemenea, aveti posibilitatea de a va schimba avocatul.