avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozitare cadouri Craciun
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozitare cadouri Craciun

Buna ziua!S-ar putea ca problema care ma preocupa sa mai fi fost discutata,imi cer scuze,nu m-am priceput sa caut in forum si timpul ma preseaza...Problema mea se prezinta astfel:de Craciun an dat cadouri la salariati,150 ron pentru copii,100 ron pentru fiecare salariat numerar si 200 ron pachete (alimente).Poate cineva,va rog ,sa ma lamureasca in ce fel se impoziteaza?Ce se trece pe stat de salarii si in ce rubrica,ce se impoziteaza la salarii si cat se considera cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit?Va multumesc mult anticipat!
Cel mai recent răspuns: Iulia_A_68 , utilizator 13:30, 13 Ianuarie 2011
Intre timp m-am mai documentat si am inteles urmatoarele:suma de 1500/copil nu se impoziteaza,cadourile in produse si bani se insumeaza,iar valoarea rezultata se considera venit salarial si se impoziteaza ca atare,pe stat de plata.Daca suma se incadreaza in 2% din fondul de salarii,se considera cheltuiala deductibila,iar daca suma depaseste 2%,diferenta este cheltuiala nedeductibila.Daca banii s-au dat in decembrie,care se considera a fi fondul de salarii,ianuarie-decembrie,sau anul fiscal stabilit dupa noile reglementari in legislatie?Rugamintea mea este,daca am inteles gresit,poate ma corecteaza cineva...
Suma pt copii este 150 nu 1500, nu se impoziteaza, dar trebuie sa se incadreze in limita de 2% din fd salarii.
Celelalte cadouri se adauga la salar fiind venituri asimilate salariilor (toate cotele) si nu trebuie sa se incadreze in nici o alta limita (salarul net poate fi acordat in natura sau bani).

In ceea ce priveste fd de salarii la care se aplica 2 %, eu consider ca la total an 2010, pt ca articolul care spune ca anul fiscal este anul calendaristic nu s-a modificat. Numai pt acoperirea eventualei pierderi aferente celor 2 perioade se mentioneaza ca sint 2 perioade distincte in sensul a 2 ani.
Multumesc frumos pentru raspuns,sper sa fie ok.Suma,respectiv 300/salariat,se include in statul mare pe luna dec si se calculeaza impozit pe cumulat,tinand cont de deduceri,sau se face stat separat?Si inca o dilema:suma bruta trebuie sa fie 300,sau suma neta,deci brutul pe stat va fi mai mare cu valoarea impozitului?Daca fac stat de plata separat, suma bruta trebuie sa fie mai mare,salariatii au primit net 300...
Daca 300 lei este brut sau net este la latitudinea conducerii. Daca este net, normal ca brutul trebuie sa fie mai mare. Eu as opta pt varianta trecerii sumei la premii si calcularea impozitului si cotelor pe cumulat, asta pt ca este posibil ca la unii salariati prin adunarea acestor premii sa rezulte alta deducere personala.
Asa am gandit si eu,ca brutul terbuie sa fie mai mare...Normal era sa fi facut din start stat de plata pe o valoare bruta mai mare,se calcula impozit si netul ramanea de 300/salariat...Acum e mai complicat de reparat greseala,dar trebuie rezolvata problema si aveam nevoie si de alte pareri,sfaturi...Oricum,multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadou craciun: tichete cadou si bani ContSters73874 ContSters73874 Buna ziua, Unitatea a acordat de Craciun ”cadou” angajatilor [b]in valoare totala de 400 ron / pers[/b]., (total 10 angajati = 4.000 ron), ... (vezi toată discuția)
Contabilitate miutaradu miutaradu daca o societate comericiala da premii de craciun in valoare de 100 ron se vor impozita? (vezi toată discuția)
Cadouri de craciun viorel_georgescu53 viorel_georgescu53 1)am 2 salariati care au copii minori ;2 sant sot si sotie ;pot acorda \"cadou\"150 lei fiecarui salariat pt copii??;celorlalti salariati as dori sa le ... (vezi toată discuția)