avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... necesitate autorizatie de desfiintare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

necesitate autorizatie de desfiintare

Am cumparat o retea de termoficare. Prin PV licitatie eu am cumparat numai teava nu si stalpii de sustinere. Cand am vrut sa ma apuc sa imi iau bunul ce imi apartine am fost amendat cu 10mii lei pt ca nu am autorizatuie de desfiintare. In acest caz, este necesare aceasta autorizatie de construire/desfiintare ? Neoficial mi-a spus cineva ca nu ar fi nevoie pt ca bunul pe care eu il desfiintez nu are amprenta la sol si atunci nu se mai considera constructie. Specific ca stalpii de sustinere nu vor fi demolati pt ca pe acestia va ramane reteaua EON GAZ.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 23:02, 12 Ianuarie 2011
puteti sa ne indicati temeiul legal in baza caruia a fost emis PV? trebuie sa scrie in el articolele de lege incalcate si noi putem verifica.
solicitati pentru inceput doar un certificat de urbanism. acesta va va lamuri daca este necesara autorizatia de desfiintare si va poate folosi si in cazul in care atacati pv de contraventie..
cf legii 50/1991 art 3 lit a stab amenda cf art 26 aliniat 2.
din moment ce am fost amendat pt "lipsa" autorizatiei de desfiintare care implica automat un certificat de urbanism este clar ca din punctul de vedere al autoritatilor locale am nevoie de aceasta autorizatie. Pe mine ma interesa daca neavand amprenta la sol tevile (fiind pe suporti) daca am nevoie de autorizatie.
Mai normal mi se parea ca eventual sa va amendeze pentru Art 3 lit. "c":
c) lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare si reabilitare privind caile de comunicatie de orice fel, drumurile forestiere, lucrarile de arta, retelele si dotarile tehnico-edilitare, lucrarile hidrotehnice, amenajarile de albii, lucrarile de imbunatatiri funciare, lucrarile de instalatii de infrastructura, lucrarile pentru noi capacitati de producere, transport, distributie a energiei electrice si/sau termice, precum si de reabilitare si retehnologizare a celor existente;

Insa, daca veti citi:
Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
SECTIUNEA a 4-a
Legalitatea executarii lucrarilor de constructii
ARTICOLUL 11
Principiul autorizarii executarii lucrarilor de constructii
(1) Potrivit prevederilor art. 1 din Lege, executarea lucrarilor de constructii este permisa numai in baza si cu respectarea unei autorizatii de construire/desfiintare emisa de autoritatile administratiei publice locale, in conditiile Legii.
(2) In conformitate cu dispozitiile Legii, lucrarile de constructii mentionate la alin. (1) sunt operatiunile specifice prin care:
a) se realizeaza (edifica) constructii de orice fel;
b) se desfiinteaza constructii si/sau amenajari asimilabile constructiilor.
(3) Realizarea (edificarea) constructiilor civile, industriale, agricole sau de orice natura, inclusiv a instalatiilor aferente acestora, asa cum sunt mentionate la art. 3 din Lege, se poate realiza numai in baza si cu respectarea prevederilor unei autorizatii de construire, emisa in temeiul Legii si in conformitate cu prevederile documentatiilor de urbanism si de amenajare a teritoriului aprobate.
(4) Desfiintarea (demolarea, dezafectarea, ori dezmembrarea partiala sau totala) constructiilor si instalatiilor aferente constructiilor, precum si a oricaror amenajari, se poate face numai pe baza unei autorizatii de desfiintare, emisa in aceleasi conditii cu autorizatia de construire.

Interpretare: in Normele de aplicare a L 50, constructia si instalatia formeaza un tot unitar. Nu se mai mentioneaza instalatia ca obiect separat supus autorizarii.
Este chiar absurd, adica daca eu acasa vreau sa mut teava de apa, fara sa ma ating de perete, inseamna ca trebuie sa obtin autorizatie de constructie?
Puteti contesta amenda, din punctul meu de vedere incadrarea amenzii pentru incalcarea Art 3 pct "a" este eronata. In cel mai rau caz putea fi litera "c"
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
doina_manuela, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renovare apartament mihaimaimascu1995 mihaimaimascu1995 Mai este valabil art.8 din legea 50 din 1991 in cazul unei renovarii ( tamplarie ,instalatie electrica sanitara ,zugravit ) excluzand construirea si ... (vezi toată discuția)
Centrala de apartament lia19 lia19 Matusa mea locuieste intr-un boc cu zece nivele.Un nou proprietar si-a facut centrala de apartament.A coborat teava de la etajul patru pana la parter.Intrarea ... (vezi toată discuția)
Demolare casa mine58 mine58 Buna ziua , Am mostenit o casa batraneasca si as dori sa o demolez, sa construiesc alta noua . Ce documente imi tebuie ca sa o demolez si care sunt taxele ... (vezi toată discuția)