avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie conform noii legi
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie conform noii legi

Buna ziua.Cumnata mea ar dori sa insa la pensie(de orice fel) si nu stie daca poate. Este nascuta in 28-09-1958 si are 35 de ani in cimpul muncii,din care 1 an somaj si 24 de ani in grupa a-II-a in procent de 100%.Locuieste in Baia Mare de peste 37 de ani .Va rog daca poate cineva sa o ajute cu un raspuns. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:10, 12 Ianuarie 2011
Limita de varsta la 55 ani si 8 luni.Reducere de 5 ani si 6 luni din 60 de ani si 2 luni.
Multumesc mult pentru raspuns.Dar nu poate sa iasa la limita de virsta mai devreme ca a locuit in Baia Mare peste 30 de ani? o seara buna.
Mi-a scapat aceasta prevedere:
3 - Pensia anticipata partiala Art. 65.
5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrăriiminereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf,cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare,Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestorlocalităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard depensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte dincuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit,prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună deanticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinereapensiei pentru limită de vârstă

Eu in cazul de fata o interpretez in felul urmator:Anticipat partial 60 de ani si 2 luni-2 ani reducere(comform art.65(5)=58 ani si 2 luni.Penalizarea de la art.65(4)s-ar aplica doar pentru 3 ani(36 luni de anticipare).Daca sunt si alte interpretari(pareri)eu le astept cu mare interes.Aici este nevoie de interventia(interpretarea) juristilor.Asadar daca interpretarea mea ar fi corecta,aceasta reducere nu o ajuta cu nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata fara penalizare - domiciliul in copsa mica lenutamarginean lenutamarginean reducerea varstei de pensie cu 2 ani pentru locuitorii zonei copsa mica (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca am locuit flotant în zona copsa mica, cu acte ... cernatlarisa cernatlarisa Buna Ziua! Daca am locuit flotant în zona Copsa Mica, cu acte doveditoare, pot iesi anticipat la pensie cu art 65 (5)... in lege nu specifica decat daca ai ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare aloaurica aloaurica barbat pensionar in gradul 2.locuieste in zona miniera.In aceasta situatie la 63 de ani ,beneficiaza de reducerea de 2 ani ca locuitor din zona miniera.Munca ... (vezi toată discuția)