avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune


as dori sa stiu ce cote revin mostenitorilor dupa succesiune.
mama a decedat de 12 ani. Tata sa recasatorit acum 6 ani si a vandut apartamentul si sa mutat la tara. a cumparat o casa cu bani primiti pe apartament Acum ca tata a decedat as dori sa stiu in mare ce cote revin mostenitorilor? tata a avut 2 copii si mama mea vitrega MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: lolyy , utilizator 21:56, 12 Ianuarie 2011
In acest caz cotele sunt de 2/8 parte pentru sotia supravietuitoare si cite 3/8 parte pentru fiecare dintre cei doi copii ai defuntului.
Daca apartamentul a fost coproprietatea mamei dvs. decedate si a tatalui, atunci va trebui sa deschideti mai intai succeiunea mamei dvs. predecedate. In urma acesteia, daca bunul a fost comun (obtinut de mama si tata in timpul casatoriei), atunci dupa moartea mamei, tatalui dvs. i-au ramas 1/2 din casa ca parte ce i se cuvine iar 1/2 din partea mamei s-a impartit astfel: 1/8 tatalui(un sfert din jumatatea ce se cuvenea mamei) (plus 1/2 a lui= 5/8 din toata casa) si 3/8din toata casa (3/4 din jumatatea mamei), celor doi copii.
Dupa decesul tatalui, la mostenirea acestuia vor veni aceeasi copii, care vor mosteni 3/4 din mostenire si sotia supravietuitoare, care are dreptul la 1/4 din partea ce se cuvenea tatalui. In concluzie, 3/4 din 5/8 plus 3/8 (total 27/32 din intregul apartament) revine copiilor, iar restul de 5/32 celei de a doua sotii.
Toate aceste drepturi au pornit de la premisa ca in patrimoniul decedatilor nu au fost si alte bunuri si nu a luat in calcul posibile drepturi asupra unor imbunatatiri aduse in a doua casatorie.
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire: frati buni, frate vitreg Letavyo Letavyo Buna ziua! Am si eu nevoie de o lamurire. Situatia este urmatoarea: suntem 4 frati buni si avem un frate vitreg din partea mamei, dintr-o casatorie ... (vezi toată discuția)
Succesiune pungasa pungasa tatal meu a murit, am inteles ca daca apartamentul ii doar pe numele lui tata mie imi vine 3/4 din casa si mama 1/4..da?........dar daca apartamentul este si ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii sufletel2011 sufletel2011 parintii mei au construit o casa pe terenul mostenit de tatal meu de la parintii lui(bunicii mei)mama a murit acum 13ani.imediat dupa un an tata sa ... (vezi toată discuția)