avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... recuperare creanta de la o firma in insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

recuperare creanta de la o firma in insolventa

S. C. are de recuperat de la un client rau platnic din luna octombrie 2008 c/v prestari servicii ; in luna noiembrie 2010 am deschis actiune de judecata urmand sa avem primul termen de judecata in luna februarie 2011 .
In luna decembrie 2010 am primit " notificare privind deschiderea procedurii de insolventa " a clientului .
Va rog sa-mi spuneti ce sansa mai am pentru a recupera aceasta restanta , iar daca in cererea de admitere a creantelor asupra averii debitorului pot sa trec si penalitatile aferente sumei restante fiind specificate in contractul incheiat intre parti .
Poate sa-mi dea cineva mai multe detalii legate de aceasta cerere de inscriere a creantei?Chiar si un model.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cosmin Soames , Consilier juridic 18:22, 15 Ianuarie 2011
Este corectă precizarea lui Adrian. Chiar şi într-un proces aceste penalităţi nu trwebuie să fie facturate. Ele se stabilesc conform contractului sau se pot cere dobanzi conform art.43 cod.com. inclusiv reactualizarea conf.indicelui de devalorizare.
Pentru penalitatil/penalizari sunt incidente disp art.64 alin 3- adica acestea vor fi inscrise in cererea de admitere a creantei, printr-un capat distinct de cerere.
Daca ai factura de penalitati si contractul de unde izvoraste penalitatea(adica un titlu) acestea vor fi inscrise in tabel preliminar.............
Daca nu ai factura, adm.judiciar/lichidatorul judiciar este obligat sa le inscrie INSA acestea vor fi admise provizoriu la masa credala si vor fi indreptatite sa participe la distribuiri de sume in masura ingaduita de legea 85/2006
Astept sa ma contraziceti:D

Daca nu ai factura, adm.judiciar/lichidatorul judiciar este obligat sa le inscrie INSA acestea vor fi admise provizoriu la masa credala si vor fi indreptatite sa participe la distribuiri de sume in masura ingaduita de legea 85/2006
Astept sa ma contraziceti

Pai va contrazic :
art 64 alin 4 precizeza care sunt creantele admise provizoriu in tabel
Accesoriile calculate nu se incadreza la acest art - ele sunt scadente
corect rationamentul dlui Adrian Stoica,numai ca sunt vreo doi sindici pe la a saptea care gandesc ca adelaida 007 si sustin rationamentul pe care l-am postat mai sus.:D
Art. 41
(1) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numite generic accesorii, nu vor putea fi adaugate creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), creantele garantate se inscriu in tabelul definitiv si/sau in tabelul definitiv consolidat, dupa caz, la valoarea garantiilor, evaluata in conformitate cu art. 39 alin. (1) lit. A, dar nu mai mult decat valoarea totala a creantei garantate de acea garantie. La distributia pretului garantiei, creditorul garantat va fi indreptatit sa calculeze accesoriile la creanta garantata pana cel mult la data vanzarii bunului, cu conditia ca pretul bunului sa fie corespunzator mai mare decat valoarea initial evaluata. In cazul in care pretul va fi inferior valorii evaluate, la distributie se va ajusta corespunzator raportul dintre partea garantata si cea negarantata a creantei.
(3) In cazul in care se confirma un plan de reorganizare, dobanzile, majorarile sau penalitatile de orice fel ori cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita in conformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati. In cazul in care planul esueaza, prevederile alin.(1) si (2) se aplica corespunzator pentru calculul accesoriilor cuprinse in programul de plati, la data intrarii in faliment.
(4) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numite generic accesorii, nu vor putea fi adaugate creantelor nascute ulterior datei deschiderii procedurii simplificate cat si celei generale, in cazul in care nici un plan de reorganizare nu este confirmat.

Eu asa interpretez, daca nu ai solicitat anterior deschiderii procedurii penalitatile nu le mai poti adauga la creanta deja existenta la deschidere.
Poate interpretez gresit.
Sa vedem pareri.

Alte discuții în legătură

Declaratie whoever whoever Buna ziua!Multumesc anticipat celor ce-mi vor acorda sprijin in relovarea problemei.Am urgenta nevoie de o formulare a unei declaratii cu privire la drepturile ... (vezi toată discuția)
Inscriere la masa credala florin96 florin96 Ma poate ajuta cineva cu un model de cerere de inscriere la masa credala intr-un proces de declararea falimentului. Sotia mea nefiind neplatita de mai multe ... (vezi toată discuția)
Clienti in lichidare-facturi neincasate nico75 nico75 Buna ziua, Firma la care lucrez are de incasat facturi de la clienti care se alfa in lichidare, reorganizare, mai exact sunt sub incidenta legii 85/2006. In ... (vezi toată discuția)