avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Abuz prin neadoptare
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Abuz prin neadoptare

Va supun atentiei un lucru care este caracteristic acestei tari: anomiaX-(.Sunt tare furios pentru ca Legea creselor nu are inca norme de aplicare, desi acestea urmau sa fie aprobate inca din luna ianuarie-februarie.Mi s-a raspuns in limbaj de lemn, de la MMES:">ca acestea trebuie corelate cu nu stiu ce alte reglementari...Eu nu vreau sa cred si va pun o intrebare: cine ii poate forta pe guvernanti sa emita normele metodologice, conform textului de lege, conform Legii creselor?:-/
Cel mai recent răspuns: lili d , utilizator 15:23, 7 Aprilie 2008
Apreciez observatia Dvs.. Dupa cum observati, la noi in tara, Parlamentul isi deleaga puterea legislativa catre Guvern in numeroase situatii, fara nicio ratiune politica sau juridica, ci numai bazata pe interes. Astfel, ajungem in situatia in care avem un text de lege emis de Parlament, iar Norme de Aplicare emise de Guvern, care deseori nu corespund Legii parlamentare. Asa, iata, ajungem sa ne confruntam prin instante ca sa vedem cine a vrut sa spuna ce.
Asta este si situatia Normelor de Aplicare de care vorbiti. Avem Lege, insa nu si norme, pentru ca "sunt alegeri si nu stim cine va deveni responsabil cu normele", etc., precum si din alte motivatii de pamflet politic (circ).

Raspunsul la intrebarea Dvs. este ca nimeni nu-i poate forta pe guvernanti sa emita norme inafara de Parlament, care poate sa revoce delegarea puterii legislative si sa isi asume publicarea respectivelor norme de aplicare.

Ca la noi, in nicio tara civilizata, si nu vb. numai de tarile UE.

Noi, romanii, suntem furati, fraieriti si ametiti de "smecherii" si "dinozaurii" din politica, ale caror practici evidente incalca si cel mai rudimentar rationament. Asta este probabil adevarul pe care-l cautati.

Si inca ceva, daca nu ne ajutam noi insine sa iesim din cercul asta vicios, o sa ajungem sa fim izgoniti din propria noastra tara sa muncim pe meleaguri straine.

Poate nu am fost chiar la subiect, dar sper ca ati inteles esenta.
Art 24 din Legea Creselor spune ca in termen de 120 de zile Ministerul Muncii impreuna cu.... elaboreaza normele metodologice de aplicare"
Cred ca s-ar putea construi o actiune in contencios administrativ prin care sa se ceara obligarea repectivului minister (aici al muncii care are o activitate coordinatoare as zice) la elaborarea respectivelor norme metodologice.
Cand spun asta ma gandesc la urmatoarele prevederi din Legea Contenciosului adm.:
-Art 2 alin 1 lit. c "c) act administrativ - actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publică în vederea executării ori a organizării executării legii...
-Art 2 alin 2 Se asimilează actelor administrative unilaterale şi refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim ori, după caz, faptul de a nu răspunde solicitantului în termenul legal.

Evident ca pentru o astfel de actiune este nevoie de mai mult decat ce am scris eu mai sus (drept sau interes interes, etc), insa poate ca, cel putin teoretic, ar fi posibila.
Una din problemele care ar apare in cazul in care o astfel de actiune ar fi posibila (sau admisibila, cum doriti) ar fi timpul...
Multumesc mult si in primul rand celor care mi-au raspuns cu promptitudine si cu aplecare asupra legii=D>.Apreciez foarte mult faptul ca profesionistii dreptului se apleaca asupra unei probleme personale, dar cu multe implicatii asupra unui domeniu sensibil al societatii romanesti: problema lipsei normelor metodologice de aplicare a unei legi.Mentionez faptul ca in Romania s-a desfiintat un numar foarte mare de crese si oamenii din sistem nu au norme metodologice dupa care sa se ghideze in activitatea zilnica si in activitatea profesionala:(.Voi posta pe acest forum pana cand normele metodologice la Legea creselor vor fi publicate si ma voi bucura de fiecare data cand cineva va posta si va participa la demersul meu=D>.
Am scris petitii tuturor ministerelor care au atributii in elaborarea normelor metodologice.Recent, Ministerul Internelor si Reformei Administrative m-a informat ca a solicitat Ministerului Muncii si Egalitatii de Sanse constituirea echipei de lucru pe acest subiect si si-a aratat disponibilitatea de a numi un reprezentant in echipa de lucru=D>.Nu am primit nici un raspuns din partea Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii PubliceX-(, desi aveau obligatia minimala de a-mi da un raspuns.
Astept in continuare observatiile Dumneavoastra pe Forum si va rog sa ma sprijiniti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hg elaborat dupa termenul legal! Radamante Radamante 1. Intr-o lege referitoare la drepturi de natura salariala se precizeaza ca: \"Art. 7- In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre actul administrativ Cool_username Cool_username Daca printr-un act administrativ se incalca o norma penala, dispozitia respectiva se ataca tot la sectia de contencios administrativ a instantei (avand in ... (vezi toată discuția)
Daca parchetul refuza tacit sa rezolve o cerere de recuzare, sesizez contenciosul administrativ? eusaisapte eusaisapte daca parchetul refuza tacit sa rezolve o cerere de recuzare, sesizez contenciosul administrativ? in fapt am formulat o cerere de recuzare impotriva unui ... (vezi toată discuția)