Societatea la care lucrez este in insolventa de aprox 4 luni,respectiv din luna septembrie 2010.incepand cu luna februarie 2011 administratorul judiciar a hotarat concedierea unor salariatii ai unitatii,conform art 65 din Codul muncii.
Am urmatoarele intrebari:
1.preavizul in cazul concedierii este de 15 zile lucratoare cf legii 85/2006 sau de 20 zile lucratoare cf contractului individual de munca ?
2.se acorda salarii compensatori- chiar daca in CCM la nivelul unitatii este prevazut acordarea de salarii compensatorii numai in cazul falimentului societatii?
3.care sunt criteriile de concediere individuala a salariatiilor in cazul insolventei?(sunt altele decat cele prevazute in CCM la nivelul unitatii?) sau administratorul judiciar poate sa aleaga pe cine vrea el?
- Daca societate este in reorganizare judiciara preavizul la concediere este 20 zile lucratoare,
- se acorda salarii compensatorii conform CCM,
- criteriile concedierii individuale sunt cele din CCM, administratorul judiciar administreaza societatea nu modifica CCM.
1. Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta, de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva.
Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
2. Se acorda salarii compensatorii, avandu-se in vedere si prevederile CCMN.
3. Criteriile de concediere sunt cele prevazute in CCM la nivel de unitate.
Daca vorbim de existenta unui administrator judiciar nu a fost declansat falimentul nici in procedura simplificata nici in procedura generala ci ne gasim in faza reorganizarii judiciare, s-a propus probabil un Plan de reorganizare, astfel ca preavizul in cazul concedierii este de 20 zile.
Preaviz
tig
Concediere colectiva ,conf.art75 L53/2003,
Concediere din initiativa angajatorului pentru motive ce nu tin de persoana salariatului ca urmare a concedierii ... (vezi toată discuția)