avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cerere pentru salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cerere pentru salarii compensatorii

azi am primit un fel de decizie de desfiintare a postului de lucru cu 15 zile de preaviz(societatea este in insolventa).mentionez ca domeniul de activitate al firmei este cel de comert.
Cate salarii compensatorii am dreptul sa cer, unul sau doua, mentionez ca nu avem nici un CCM la nivel de unitate, deci ne supunem la cel la nivel national. In fine, cate salarii sunt prevazute in CCM pe 2010 unul sau doua?. Nu mai exista clauza cf careia in comert ai dreptul la 2 salarii compensatorii?
va rog sa imi mentionati art cf caruia suntem indreptatiti sa ne crerem aceste salarii, precum si elementele obligatorii care ar trebui sa le contina aceasta cerere. Si inca ceva.., e suficient sa trimitem prin serviciu de curierat rapid aceste cereri, fiecare angajat in parte, cu confirmare de primire?...,sau trebuie sa le trimitem cumva .."cu valoore declarata"?...acestea vor fi adrtesate in atentia Conducerii societatii sau catre departamentul de resurse umane?
astept raspuns urgent!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:37, 22 Ianuarie 2010
1. Termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare si nu de 15 zile.

2. Potrivit art.78 alin.1 din CCMN, aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu.

3. Cererile se vor adresate in atentia conducerii societatii.
datorita faptului ca societatea este in insolventa, exista o derogare, a nu stiu carei legi , si diin acest motiv preavizul este numai de 15 zile.
art.86 alin.6 din Legea nr.85/2006 ..... Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta, de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
Este vorba de art.71 din CCMUNN pe 2007-2010, minim un salariu compensatoriu.
Interesant este ca aveti 15 zile de preaviz, cand se stie ca este vorba de 20 zile.
gabescu a scris:

Este vorba de art.71 din CCMUNN pe 2007-2010, minim un salariu compensatoriu.
Interesant este ca aveti 15 zile de preaviz, cand se stie ca este vorba de 20 zile.

1. Este vorba despre art.78 alin.1 din CCMN

2. Este o derogare prevazuta de art.86 alin.6 din Legea nr.85/2006 - citat mai sus.

Alte discuții în legătură

Concediere individuala in insolventa ionii ionii Societatea la care lucrez este in insolventa de aprox 4 luni,respectiv din luna septembrie 2010.incepand cu luna februarie 2011 administratorul judiciar a ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii in procedura insolv buburuza buburuza Buna ziua, Am o rugamintela dvs. daca ma puteti ajuta cu un raspuns, societatea unde lucrez se afla in insolventa, a dat afara personal in baza art.65 Cod ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu angajatii unei societati in lichidare? patriciaadina patriciaadina Care este procedura corecta in cazul disponibilizarii angajatilor unei societati aflate in faliment? Se respecta prevederile codului muncii in privinta ... (vezi toată discuția)