avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere

buna ziua.
sunt intr-o situatie cam delicata, zic eu.
in 2008 am infiintat o firma de constructii. de doi ani asociatul meu (administrator si el si eu ) nu a mai contribuit cu nimic la firma , ba mai mult am ramas cu gauri din cauza lui.
l-am convocat de cateva ori la sediul firmei sa vedem ce hotarare se poate lua dar nu a venit (scrisori recomandate cu confirmare de primire).de doi ani nu e de gasit , adica nu raspunde la telefon , eu nu pot sa ma tot plimb 100 de km sa i-l caut.
ce trebuie sa fac eu in acest moment pentru a ma desparti de el.
daca se poate sa-mi dati solutii cat mai repede va multumesc.
mentionez ca toate demersurile in firma au fost facute din banii mei.
oricum firma are datorii la mine.
mentionez ca firma nu are profit.
eu am platit si forfetarul si impozitele in tot acest timp.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
danedy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena Bostina , Avocat 18:25, 13 Ianuarie 2011
Puteti formula o cerere in instanta ( la Tribunalul in raza caruia este situata firma) prin care sa solicitati dizolvarea firmei pe motiv ca firma nu mai are organe statutare ( Adunarea Generala a Asociatilor) sau acestea nu se mai pot intruni.

Este art. 237 alin 1 lit. a din Legea 31/1990 privind societatile comerciale:
" La cererea oricareai persoane interesate , precum si a ONRC, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni
"
Dupa dizolvare firma va intra in lichidare. Puteti solicita dvs numirea unui anumit lichidator daca cunosteti.

Daca dvs nu doriti dizolvarea societatii puteti solicita instantei sa dispuna excluderea asociatului din firma daca exista vre-unul din cazurile prevazute la art. 222 din Legea 31/1990.
' Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art.
80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de
capitalul social in folosul lui sau al altora.
(2) Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiun
i"

"Art. 80. - Asociatul care, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati, intrebuinteaza capitalul, bunurile sau
creditul societatii in folosul sau sau in acela al unei alte persoane este obligat sa restituie societatii beneficiile ce au
rezultat si sa plateasca despagubiri pentru daunele cauzate
."

"Art. 82. - (1) Asociatii nu pot lua parte, ca asociati cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau
avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca operatiuni in contul lor sau al altora, in acelasi fel de comert sau
intr-unul asemanator, fara consimtamantul celorlalti asociati.
(2) Consimtamantul se socoteste dat daca participarea sau operatiunile fiind anterioare actului constitutiv au fost
cunoscute de ceilalti asociati si acestia nu au interzis continuarea lor.
(3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), societatea, in afara de dreptul de a exclude pe asociat, poate
sa decida ca acesta a lucrat in contul ei sau sa ceara despagubiri.
(4) Acest drept se stinge dupa trecerea a 3 luni din ziua cand societatea a avut cunostinta, fara sa fi luat vreo
hotarare
."

av. Bostina Elena

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excludere asociat concurenta v_popa v_popa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Suntem 3 asociati intr-un srl, sa ii spunem srl A. Recent am aflat ca unul dintre asociatii ... (vezi toată discuția)
Pagubire srl de catre asociat oti oti In cazul in care asociatul care nu este administrator intr-un SRL se foloseste de bunurilesocietatii in interes personal si incheie contracte paguboase pt ... (vezi toată discuția)
Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)