avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Excludere asociat concurenta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Excludere asociat concurenta

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:

Suntem 3 asociati intr-un srl, sa ii spunem srl A. Recent am aflat ca unul dintre asociatii minoritari care nu are si calitatea de administrator este de asemenea asociat si intr-o alta societate, tot cu raspundere limitata,- srl B, unde are insa si calitatea de administrator. srl B are acelasi obiect de activitate cu srl A, acelasi CAEN.

Putem cere excluderea asociatului din srl A pentru concurenta neloiala? Care ar fi incadrarea?
Cel mai recent răspuns: v_popa , utilizator 09:28, 12 Februarie 2014
ptr. concurenta neloaiala nu prea ..
dar pentru ce alt temei/ ce incadrare?

daca nici asta nu e concurenta neloiala ....
Art. 222
(1) Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:
a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82;
d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Art. 80
Asociatul care, fără consimţământul scris al celorlalţi asociaţi, întrebuinţează capitalul, bunurile sau creditul societăţii în folosul său sau în acela al unei alte persoane este obligat să restituie societăţii beneficiile ce au rezultat şi să plătească despăgubiri pentru daunele cauzate.

Art. 81
(1) Nici un asociat nu poate lua din fondurile societăţii mai mult decât i s-a fixat pentru cheltuielile făcute sau pentru cele ce urmează să le facă în interesul societăţii.
(2) Asociatul care contravine acestei dispoziţii este răspunzător de sumele luate şi de daune.
(3) Se va putea stipula, prin actul constitutiv, că asociaţii pot lua din casa societăţii anumite sume pentru cheltuielile lor particulare.
se aplica articolul 82, nu 81.

articolul 82:
"(1) Asociatii nu pot lua parte, ca asociati cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca operatiuni in contul lor sau al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator, fara consimtamantul celorlalti asociati.

(2) Consimtamantul se socoteste dat daca participarea sau operatiunile fiind anterioare actului constitutiv au fost cunoscute de ceilalti asociati si acestia nu au interzis continuarea lor.

(3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), societatea, in afara de dreptul de a exclude pe asociat, poate sa decida ca acesta a lucrat in contul ei sau sa ceara despagubiri.

(4) Acest drept se stinge dupa trecerea a 3 luni din ziua cand societatea a avut cunostinta, fara sa fi luat vreo hotarare."

eu cred ca se aplica paragraful 1, intelegand ca asociat cu raspundere nelimitata = administrator. gresesc? exista asociat cu raspundere nelimitata intr-un srl?

Alte discuții în legătură

Retragere danedy danedy buna ziua. sunt intr-o situatie cam delicata, zic eu. in 2008 am infiintat o firma de constructii. de doi ani asociatul meu (administrator si el si eu ) nu a ... (vezi toată discuția)
Asociat-administrator cu 50% hotaraste excluderea celuilalt asociat? danielaratcov danielaratcov Buna ziua,sunt asociat cu 50%,iar sotul meu este asociat-administrator cu 50% in acasta societate. Anul trecut mi-a spus sa nu mai merg la firma ca nu am ce ... (vezi toată discuția)
Pagubire srl de catre asociat oti oti In cazul in care asociatul care nu este administrator intr-un SRL se foloseste de bunurilesocietatii in interes personal si incheie contracte paguboase pt ... (vezi toată discuția)