Buna ziua,sunt asociat cu 50%,iar sotul meu este asociat-administrator cu 50% in acasta societate.
Anul trecut mi-a spus sa nu mai merg la firma ca nu am ce face ,am acceptat mai mult pentru ca de fiecare data cand mergeam la firma ma jignea in fata angajatilor,nu se consulta cu mine, lua singur deciziile, iar acum sustine ca are dovezi ca nu am fost la firma si ca face un consiliu si ma da afara din societate.Vrea sa divorteze dar inainte de divort vrea sa ma excluda din firma.Nu stiu daca este legal ce face tocmai de aceea va rog sa-mi spuneti ce sa fac.Va rog daca se poate sa-mi raspunda cineva acum.Multumesc.
ART. 222
(1) Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:
a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82;
d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Prin urmare, nu se poate dispune excluderea din SRL a asociatului neadministrator, deoarece niciunul dintre cazurile de excludere pevazute de lege nu isi gaseste aplicare.
Si aceasta deoarece:
- cazul prevazut la lit. a) nu mai are aplicabilitate in prezent (a se vedea art. 9 ind. 1 LSC care impune obligativitatea varsarii integrale, la data constituirii, a capitalului social subscris; ori societatea este deja infiintata, avand capitalul social deja depus de catre asociati);
- cazurile prevazute la lit. b) şi c) se aplica doar asociatului cu raspundere nelimitata (adica asociatului dintr-o SNC - societate in nume colectiv);
- iar cazul prevazut la lit. d) se aplica doar asociatului - administrator.