Am si eu o intreabare urgenta, daca puteti sa ma ajutati va rog:
Eu lucrez in domeniul IT si activatatea PFA-ului pe anul acesta a constat in facturi de servicii catre un client din US. Am depasit plafonul de 35000 de euro si stiu ca sunt obligat sa ma inregistrez ca si platitor de TVA.
Acest plafon l-am depasit chiar in luna decembrie. Pana cand sunt obligat sa declar ca am depasit acel plafon? Cu ce acte ar trebui sa ma prezint la finante?
Am toate facturile emise si toate extrasele(PayPal, banca) la zi. Am inteles ca ar trebui sa am si un jurnal de activitate?Stie cineva cum ar trebui sa procedez?
Si intrebarea cea mai arzatoare: ma va afecta intr-un fel faptul ca voi deveni platitor de TVA? PFA-ul lucreaza in mare parte numai cu cei din US, deci banuiesc ca nu va trebui sa platesc TVA la ce am facturat pana acum, nu?
Am doar 3 facturi cu niste clienti din Romania, banuiesc ca doar pentru alea trebuie platit TVA nu?
daca ati depasit plafonul in decembrie 2010, pana pe data de 10 ianuarie 2011 trebuia sa depuneti declaratia de mentiuni 070, dar nu cred ca e tarziu nici acum.
codul de tva valabil pentru operatiuni interne il primiti incepand cu data de 1 februarie 2011. deci de la 1 feb aveti obligatia sa colectati tva pentru operatiunile interne.
pentru activitatea cu statele unite nu va afecteaza in nici un fel, doar pentru activitatea interna.
la finante nu trebuie sa prezentati nici un act, doar sa completati 070.
la prima inspectie fiscala trebuie sa prezentati jurnalele de vanzari si cumparari.
incepand cu 1 februarie veti depune trimestrial deconturi de tva, primul fiind pe 25 aprilie, iar urmatorul pe 25 iulie.
aveti avantajul ca puteti deduce tva aferenta achizitiilor interne, iar daca suma depaseste 5000 lei, puteti chiar cere rambursarea.
La acel jurnal de vanzari/cumparari, ar trebui sa prezint toate chitantele la toate platile de pe pfa? Din pacate, cateva dintre ele nu sunt asa de deductibile gen mancare si haine. Sunt pasibil de amenda? Eu am evidenta lor din extrasul bancar.
pct 62 din normele metodologice (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.