avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim pe economie, diminuat cu bonuri de masa.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim pe economie, diminuat cu bonuri de masa.

Salariul minim pe economie acordat unui angajat (in speta 625 lei pentru un angajat cu studii postliceale, cf.Codului Muncii), poate fi diminuat cu valoarea unor bonuri de masa, de care angajatul nu are nevoie, dar pe care firma i le indeasa pe gat din ratiuni care o avantajeaza? (Diminuarea contributiilor datorate statului, a impozitului pe veniturile din salarii, prin neplata acestora aferent valorii bonurilor de masa acordate.
In plus, firma isi recupereaza intergral de la angajati cheltuiala cu costul bonurilor.
Pentru o firma privata, cu actionar englez, care lucreaza confectii in sistem de "Loan" si care exploateaza peste 1400 de angajati, toti platiti cu salariul minim pe economie, ca muncitori necalificati (profil croitorie si conditii grele de munca!), se pare ca este un mare avantaj, iar in urma controalelor de la fisc "nu se constata nici o fapta cu influenta fiscala de natura prejudicierii bugetului de stat."
Pentru angajati chiar conteaza, acestia neavand nevoie de bonurile de masa bagate pe gat de firma, cu atat mai mult cu cat acestea diminueaza cash-ul rezultat din salariul minim pe economie, si dat fiind si faptul ca la bonurile de masa nu se da rest in bani, deci angajatul pierde inca o data, in caz ca nu are nevoie sa cumpere ceva de la butiq-ul din colt, de restul ramas neutilizat de la un bon de masa.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca bonurile de masa nu-i servesc la plata telefonului, a intretinerii, s.a.m.d., care sunt luate in calcul la stabilirea salariului minim pe economie, nu?

Ce-i ramane de facut unui angajat care s-a saturat de exploatare, dar care nu este luat in seama de firma la care lucreaza, in vederea remedierii situatiei? Amenintarea cu concedierea in caz ca face valuri in firma, este clara si se va produce fara discutie, in cazul in care nu se tine tare pe picioare, ulterior valurilor. Au vreo sansa romanii de rand, care nu-si permit un avocat care sa-i reprezinte in situatii de acest gen?

V-am prezentat aceasta situatie, si este doar un singur aspect ilegal, din cele multe cate se intampla in acea firma, deoarece m-a intrigat atat ignoranta angajatului exploatat fara a avea sansa de a-si cunoaste si a-si apara drepturile, dar si mai rau ma enerveaza spagile primite de organele statului (fisc, Dir. de Sanatate Publica, ITM s.a), care ar trebui sa apere interesul romanilor care-i platitesc din impozitele si taxele colectate, cu atat mai mult in fata unor straini, veniti aici cu titlul ipocrit de „investitori”, asta traducandu-se in realitate in „concesionari de sclavi”.

Nu am specialitatea juridica pentru a-mi permite sa dau un raspuns persoanei care mi-a semnalat aceste aspecte (angajatul pe 625 lei), dar ii rog pe cei in masura, in limita disponibilitatii, sa se pronunte asupra legalitatii in care aceasta firma isi exploateaza si isi plateste angajatii si asupra a ceea ce ar trebui intreprins de catre un asemenea angajat, in caz ca nu mai poate indura nedreptatea cu care este rasplatit dupa munca. (In cazul prezentat, 6 ani!)
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 22:04, 4 Aprilie 2008
nic273 a scris:


, dar si mai rau ma enerveaza spagile primite de organele statului (fisc, Dir. de Sanatate Publica, ITM s.a), care ar trebui sa apere interesul romanilor care-i platitesc din impozitele si taxele colectate, cu atat mai mult in fata unor straini, veniti aici cu titlul ipocrit de „investitori”, asta traducandu-se in realitate in „concesionari de sclavi”.



Chiar toti care vin in control iau spagi??:O
Niciunul nu a sesizat ce spuneti d-voastra? Nu s-a gasit nicio neregula?#-o
Nu vreau sa intelegeti gresit, dar expresia „concesionari de sclavi" nu am mai auzit-o.
Bonurile de masa sunt un stimulent . Ele nu pot diminua valoarea salariului. se acorda pe linga salariu. Am mai auzit ca se retine din salariu contravaloarea lor . Cel mai bine ar fi sa sesizeze in scris ITM, finantele, politia si sa astepte raspunsul lor in scris. Iar daca se stiu numele functionarilor institutiilor statului care iau mita se poate sesiza DNA
Raspunsul la prima intrebare, si anume: "Chiar toti care vin in control iau spagi??", vine automat, fara alte explicatii, dupa raspunsul la intrebarea : "Niciunul nu a sesizat ce spuneti d-voastra? Nu s-a gasit nicio neregula?". Iar la aceasta a doua intrebare, raspunsul se afla chiar in rezultatele controalelor pe care institutiile statului le fac la aceasta firma, respectiv fiscul, garda financiara, care, daca ar fi constatat in actele de control incheiate aceste nereguli, privind aplicarea in mod defectuos a legilor pentru determinarea impozitelor, ar fi lasat ca masura si corectarea erorilor din evidenta contabila si implicit, faptele sa nu se mai repete, nu? Altfel, daca masurile nu sunt indeplinite si fapta continua si dupa control, consecinta deja va avea alta incadrare. Ori, pana in luna februarie 2008, modul de calcul al salariilor si darilor aferente, este cel pe care vi l-am prezentat (am vazut fluturasii de salariu, pt ca si mie mi s-a parut deplasata ideea). Neoficial, ce e drept, angajata le-a semnalat nedreptatea asta, dar nu numai ca nu a fost luata in seama, ba a fost chiar amenintata, tot neoficial, cu concedierea, atragandu-i-se atentia sa-si vada de treaba, in caz contrar n-o sa-i placa ce va urma.

Cu privire la celelalte institutii, cu atributii in verificarea respectarii normelor sanitare si ale conditiilor de munca, lucrurile nu stau deloc mai bine.
Cum va explicati faptul ca firma nu cumpara pentru cabinetul medical obligatoriu infiintat, decat calciu-fiole, (pt administrare intravenos, deoarece angajatele lesina din cauza caldurii de 45'C degajata de masinile de calcat si a nemancarii, si nu e nici o exagerare in ceea ce auziti) si algocalmin sau distonocalm si una bucata pachet de vata, cu pretentia sa le ajunga O LUNA, pt.injectii? Iar controalele care vin, de la Dir.Sanitara sau de la ITM, nici nu ajung sa vada cabinetul medical sau conditiile de munca, ci se opresc la director in birou si pleaca cu temele facute. Doar se spune pe holuri, pe furis, din om in om : "vedeti ca avem control de la...". Apoi, pleaca cu "temele" facute...in sacosa.

De la ITM nu verifica nimeni de atatia ani, conditiile de acordare a concediilor de odihna, sau cele fara plata, deoarece ti se ridica parul daca asculti (si vezi pe fluturasi!), cum lunar se trec la plata zile de concediu de odihna (cate 3-4), pe care angajatii nu le-au cerut, doar pentru ca sa nu aiba drept sa ceara concediu vreodata si sa le incurce productia. Efectiv, acestor femei nu li se da dreptul la concediu de odihna in nici un an. Nimanui, din cei cu atributiuni de control, nu-i sare in ochi nici treaba asta? Dar concedierile colective, FARA PLATA, cateva saptamani pe an, in functie de golurile de productie ale firmei?

Expresia "concesionari de sclavi" imi apartine. Este emisa in urma unor statistici personale, dupa analizariea conditiilor in care muncesc si sunt remunerati angajatii romani, in mai multe firmele din tara, in general in comune si sate, unde greu va ajunge civilizatia vreodata. Sunt firme create special pentru exploatarea fortei de munca, pentru diverse activitati al caror beneficiu se duce peste granita, in "Loan", nu ramane aici. Aici, doar sunt exploatati amaratii de romani care nu si-au dat alta sansa la vremea cand era timpul sa invete, ca sa nu ajunga exploatati, iar statul roman nu face nimic pentru a-i proteja, cel putin pana acum. Din tot ansamblul acesta, nu beneficiaza decat angajatorul, care duce profit in mod legal peste granita si statul roman, care mai incaseaza niste taxe de la aceste firme, caci angajatii traiesc sub limita de jos a minimului necesar, cu cele 3-4 mil lei/luna. Exemplu de calcul, cf. fluturas ianuarie 2008:

Sal. total, brut = 625 lei, din care se scad 4 bonuri de masa, in val. de 25 lei. Raman 600. Din astia, se scad: 9,5% CAS + 6,5% Sananate + 0,5% Somaj, apoi din ce ramane, se scade deducerea personala de baza, iar la diferenta se aplica si impozit (absolut inuman, dar...legal!) de 16%, si ramane cu fabulosul venit efectiv de 461 lei, venitul net /luna.
Dar, asta in cazul unui angajat cu studii postliceale. Ce sa mai vorbim de necalificati, la care baza pleaca si mai de jos?

Ref. la ceea ce zici tu, orca, DNA nu se sesizeaza de catre fitecine, e cale lunga pana acolo, iar cuantumul prejudiciului care stabileste competenta DNA-ului este stabilit de...fisc. Ca angajat cu un venit de 3-4 mil., sa stii toate astea si sa constientizezi cat de lunga este calea pana la dreptatea ta...cred ca te cam dai batut.

Cred ca, intr-adevar, singurul demers la-ndemana unui angajat este sa sesizeze in scris, dar a doua zi e zburat si cu locul de sub el... Apoi, intri in alte sfere... Si uite-asa...pleaca toti in Spania, unde macar e tratat ca OM, din aceste puncte de vedere. Trist! Va multumesc pentru pareri!

nic273 a scris:

Raspunsul la prima intrebare, si anume: "Chiar toti care vin in control iau spagi??", vine automat, fara alte explicatii, dupa raspunsul la intrebarea : "Niciunul nu a sesizat ce spuneti d-voastra? Nu s-a gasit nicio neregula?". Iar la aceasta a doua intrebare, raspunsul se afla chiar in rezultatele controalelor pe care institutiile statului le fac la aceasta firma, respectiv fiscul, garda financiara, care, daca ar fi constatat in actele de control incheiate aceste nereguli, privind aplicarea in mod defectuos a legilor pentru determinarea impozitelor, ar fi lasat ca masura si corectarea erorilor din evidenta contabila si implicit, faptele sa nu se mai repete, nu? Altfel, daca masurile nu sunt indeplinite si fapta continua si dupa control, consecinta deja va avea alta incadrare. Ori, pana in luna februarie 2008, modul de calcul al salariilor si darilor aferente, este cel pe care vi l-am prezentat (am vazut fluturasii de salariu, pt ca si mie mi s-a parut deplasata ideea). Neoficial, ce e drept, angajata le-a semnalat nedreptatea asta, dar nu numai ca nu a fost luata in seama, ba a fost chiar amenintata, tot neoficial, cu concedierea, atragandu-i-se atentia sa-si vada de treaba, in caz contrar n-o sa-i placa ce va urma.

Cu privire la celelalte institutii, cu atributii in verificarea respectarii normelor sanitare si ale conditiilor de munca, lucrurile nu stau deloc mai bine.
Cum va explicati faptul ca firma nu cumpara pentru cabinetul medical obligatoriu infiintat, decat calciu-fiole, (pt administrare intravenos, deoarece angajatele lesina din cauza caldurii de 45'C degajata de masinile de calcat si a nemancarii, si nu e nici o exagerare in ceea ce auziti) si algocalmin sau distonocalm si una bucata pachet de vata, cu pretentia sa le ajunga O LUNA, pt.injectii? Iar controalele care vin, de la Dir.Sanitara sau de la ITM, nici nu ajung sa vada cabinetul medical sau conditiile de munca, ci se opresc la director in birou si pleaca cu temele facute. Doar se spune pe holuri, pe furis, din om in om : "vedeti ca avem control de la...". Apoi, pleaca cu "temele" facute...in sacosa.

De la ITM nu verifica nimeni de atatia ani, conditiile de acordare a concediilor de odihna, sau cele fara plata, deoarece ti se ridica parul daca asculti (si vezi pe fluturasi!), cum lunar se trec la plata zile de concediu de odihna (cate 3-4), pe care angajatii nu le-au cerut, doar pentru ca sa nu aiba drept sa ceara concediu vreodata si sa le incurce productia. Efectiv, acestor femei nu li se da dreptul la concediu de odihna in nici un an. Nimanui, din cei cu atributiuni de control, nu-i sare in ochi nici treaba asta? Dar concedierile colective, FARA PLATA, cateva saptamani pe an, in functie de golurile de productie ale firmei?

Expresia "concesionari de sclavi" imi apartine. Este emisa in urma unor statistici personale, dupa analizariea conditiilor in care muncesc si sunt remunerati angajatii romani, in mai multe firmele din tara, in general in comune si sate, unde greu va ajunge civilizatia vreodata. Sunt firme create special pentru exploatarea fortei de munca, pentru diverse activitati al caror beneficiu se duce peste granita, in "Loan", nu ramane aici. Aici, doar sunt exploatati amaratii de romani care nu si-au dat alta sansa la vremea cand era timpul sa invete, ca sa nu ajunga exploatati, iar statul roman nu face nimic pentru a-i proteja, cel putin pana acum. Din tot ansamblul acesta, nu beneficiaza decat angajatorul, care duce profit in mod legal peste granita si statul roman, care mai incaseaza niste taxe de la aceste firme, caci angajatii traiesc sub limita de jos a minimului necesar, cu cele 3-4 mil lei/luna. Exemplu de calcul, cf. fluturas ianuarie 2008:

Sal. total, brut = 625 lei, din care se scad 4 bonuri de masa, in val. de 25 lei. Raman 600. Din astia, se scad: 9,5% CAS + 6,5% Sananate + 0,5% Somaj, apoi din ce ramane, se scade deducerea personala de baza, iar la diferenta se aplica si impozit (absolut inuman, dar...legal!) de 16%, si ramane cu fabulosul venit efectiv de 461 lei, venitul net /luna.
Dar, asta in cazul unui angajat cu studii postliceale. Ce sa mai vorbim de necalificati, la care baza pleaca si mai de jos?

Ref. la ceea ce zici tu, orca, DNA nu se sesizeaza de catre fitecine, e cale lunga pana acolo, iar cuantumul prejudiciului care stabileste competenta DNA-ului este stabilit de...fisc. Ca angajat cu un venit de 3-4 mil., sa stii toate astea si sa constientizezi cat de lunga este calea pana la dreptatea ta...cred ca te cam dai batut.

Cred ca, intr-adevar, singurul demers la-ndemana unui angajat este sa sesizeze in scris, dar a doua zi e zburat si cu locul de sub el... Apoi, intri in alte sfere... Si uite-asa...pleaca toti in Spania, unde macar e tratat ca OM, din aceste puncte de vedere. Trist! Va multumesc pentru pareri!




Stiu e trist ce povestiti>X-(
DNA se sesizeaza la darea si luarea de mita sa stiti.
"Sal. total, brut = 625 lei, din care se scad 4 bonuri de masa, in val. de 25 lei " Cred ca este o confuzie. Tichetele se dau separat. Faceti plangere daca aveti aceste probe fluturasii.
Lohnul inseamna :
Termenul regim de lohn desemnează un tip de activitate economică. Este folosit ca sinonim pentru regim de perfecţionare activă.
Afacerile în regim de lohn sunt axate pe producerea unor articole folosind mâna de lucru necalificată sau puţin calificată locală, considerată ieftină pe plan international. În cazul în care se foloseşte o materie primă, aceasta este importată, prelucrată, apoi exportată din nou.

Contractele în regim de lohn au loc între două părţi străine, fiind un contract internaţional. Părţile sunt formate din exportator şi importator, sau ordonator şi executant. De obicei ordonatorul este o firmă cu prestigiu, cunoscută pe piaţa internaţională. Acest tip de contract se întâlneşte mai mult în industria uşoară (textilă, de fabricare a încălţămintei sau a ţesăturilor şi ornamentelor).

Termenul românesc regim (de) lohn este derivat din cuvântul din limba germană "Lohn" (leafă).
Există avantaje şi dezavantaje pentru ambele părţi.

Avantajele ordonatorului sunt acelea că găseşte o bază materială (clădiri, utilaje, etc.) în care face investiţii minime; forţa de muncă este mult mai ieftină decât în ţara de origine; îşi lărgeşte producţia.
Avantajul executantului este acela că ţine ocupată forţa de muncă.
Riscul specific regimului de lohn pentru ordonator este ca marfa să fie cu deficienţe.
Dezavantajul executantului este acela că marfa fabricată este vândută sub marca ordonatorului, cea ce îl menţine pe executant în anonimat.
O asemenea activitate economică nu creează un avantaj durabil economiei locale, deoarece nu este însoţită de un transfer tehnologic sau de putere de decizie. Dimpotrivă, locurile de muncă create prin afaceri în regim de lohn sunt deosebit de precare, deoarece pot fi transferate oricând rapid şi simplu în altă ţară.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu primesc raspuns la o reclamatie ContSters205948 ContSters205948 AM facut o sesizare prin E-MAIL in luna mai pe data de 15-05-2011 la DNA am scris niste nereguli ale fostului angajator ca:pe timpul angajarii orele ... (vezi toată discuția)
Bonurile de masa Bogdyy Bogdyy Bună seara! Mama mea lucrează într o fabrică de croitorie de 15 ani, nu a avut concedii medicale sau absențe nemotivate. Luna trecuta a avut 10 zile de ... (vezi toată discuția)
Valoare tichet de masa Buruiana Alina Buruiana Alina Buna ..... avand in vedere ca in conformitate cu ORDIN Nr. 625/2017 din 3 mai 2017 valoare unui tichet de masa pentru SEMESTRUL I 2017 nu poate depăşi ... (vezi toată discuția)