Pentru ca ma confrunt cu o astfel de problema si nu am regasit acest subiect in topicul acestui forum m-am gandit sa vi-l propun spre dezbatere.
Pe scurt este vorba de acele persoane care pentru orice nimic apeleaza la justitie. Eu am un astfel de vecin, fost activist de partid, cu studii la Academia Stefan Gheorghiu, in prezent pensionar, administrator?! al asociatiei de proprietari. Aceasta persoana a reusit performanta de a da in judecata, pentru diverse motive cam 50% dintre vecini. Pentru el probabil ca e un fel de gimnastica, are mintea odihnita si se plictiseste de moarte, dar pentru noi cei care suntem citati prin instanta, reclamati la toate autoritatile posibile (Politie, Primarie, Gaze, Radet s.am.d.) nu e deloc placut. Am ajuns sa adun un dosar cu astfel de reclamatii, cereri de chemare in judecata, plangeri penale s.a. Ce e de facut cu astfel de indivizi?! Un proverb spune ca: "Cel mai intelept cedeaza primul." si mult timp asa am facut l-am ignorat pur si simplu dar deja se ingroasa gluma.
Daca cunoasteti situatii similare si mai ales solutii la aceasta problema va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Art. 108 indice 1, alin.1 pct.1 lit. a Cod Proc Civila. sanctionarea abuzului de drept amenda judiciara de la 50 la 700 lei introducerea cu rea credinta, a unor cereri vadit netemeinice. In momentul in care sunteti actionati in instanta de catre nea administratorul, orin Intamoinare sau oral in fata instantei solicitati sanctionarea reclamantului cu amenda judiciara conform textului de lege mai sus mentionat
Nu am vazut nici o amenda data. In schimb am castigat o actiune intemeiata pe 723 Cod civ., insa a fost un calvar.
art. 723. - (1) Drepturile procedurale trebuie exercitate cu bună-credinţă şi potrivit scopului in vederea căruia au fost recunoscute de lege. (2) Partea care foloseşte aceste drepturi in chip abuziv răspunde pentru pagubele pricinuite.
Problema este ca are dreptul de a se adresa justitiei.Referitor la prevederile art 723 c. civ. pt a fi aplicate este necesat ca instanta sa constate acest lucru.
Intrebarea mea este pentru ce motive face acea persoana plangeri si alte cereri de chemare in judecata?
Daca acea persoana se bazeaza pe fapte reale dar pe care le interpreteaza eronat este f greu de facut ceva.
Singura sanctiune efectiva este ca va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata daca acestea vor exista.
Sincer, nu. Am solicitat aplicarea acestui text de lege unei persoane care in mod evident promova actiuni doar asa, de amorul artei impotriva unui client. Instanta, foarte de sus ,mi-a atras atentia ca aplicarea unei asemenea amenzi judiciare ar echivala cu o antepronuntare:((:((:((. . Am inghitit in sec si mi-am vazut de treaba. Bineinteles actiunea respectivului a fost respinsa, era evident netemeinica, promovata doar in scop sicanatoriu, in schimb amenda judiciara- pa.si la gara!!!!
Dupa inca doua luni de zile reprezentam acelasi client, impotriva aceluiasi reclamant, aceeasi cauza si culmea distractiei.... la acelasi complet.
Am cerut aplicarea unei amenzi judiciare si stiti ce mi s-a raspuns?.......... nu se poate ca s-ar antepronunta. Doar mi-a admis exceptia autoritatii de lucru judecat.
Eu admit faptul ca poate am avut ghinion sau am dat peste un judecator mai original. Asta nu inseamna ca abuzul de drept nu ar trebui sanctionat. Din pacata foarte putini judecatori aplica acest text de lege.
Rea credinta
bufa
Buna dimineata,In codul civil sau in alt loc juridic (lege) se stabileste sau se incrimineaza vina de rea credinta daca aceasta se dovedeste?Va multumesc ... (vezi toată discuția)