Pentru ca ma confrunt cu o astfel de problema si nu am regasit acest subiect in topicul acestui forum m-am gandit sa vi-l propun spre dezbatere.
Pe scurt este vorba de acele persoane care pentru orice nimic apeleaza la justitie. Eu am un astfel de vecin, fost activist de partid, cu studii la Academia Stefan Gheorghiu, in prezent pensionar, administrator?! al asociatiei de proprietari. Aceasta persoana a reusit performanta de a da in judecata, pentru diverse motive cam 50% dintre vecini. Pentru el probabil ca e un fel de gimnastica, are mintea odihnita si se plictiseste de moarte, dar pentru noi cei care suntem citati prin instanta, reclamati la toate autoritatile posibile (Politie, Primarie, Gaze, Radet s.am.d.) nu e deloc placut. Am ajuns sa adun un dosar cu astfel de reclamatii, cereri de chemare in judecata, plangeri penale s.a. Ce e de facut cu astfel de indivizi?! Un proverb spune ca: "Cel mai intelept cedeaza primul." si mult timp asa am facut l-am ignorat pur si simplu dar deja se ingroasa gluma.
Daca cunoasteti situatii similare si mai ales solutii la aceasta problema va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Mi-a fost impartasita urmatoarea opinie de catre un jude: Amenda se poate aplica daca si numai daca cererea este absurda, lipsa de temeinicie trebuind sa "sara in ochi" de la prima vedere, fara a mai trebui sa examinezi fondul, pentru ca pur si simplu din cerere rezulta ca nu exista un fond, si sa mai rezulte dincolo de indoiala ca persoana care a promovat-o cunoastea acest aspect, scopul cererii fiind clar sicanator. Cu toate ca am cerut macar un exemplu pentru ca, longum iter per praecepta, breve et eficax per exempla, nu mi s-a oferit vreunul.
Poate cunoasteti un caz ;)
Mai este dificil pt instanta si datorita faptului ca acele persoane pot formula cerere de recuzare pe motiv de antepronuntare si aceste persoane uzeaza de astfel de cereri fara sa ezite.
Eu cred ca singura cale de rezolvare a problemei o constiutie ca, acea persoana sicanata sa puna in executare dispozitivul din hotarare privitor la cheltuielile de judecata facute de parte cu onorariul de avocat.
In acest fel, persoana care introduce cereri de chemare in judecata in scop sicanator (daca este asa) va avea o tema de gandire serioasa intrucat va ajunge la concluzia ca fiecare actiune a sa va costa mai mult decat face.
Insa, persoana care a ridicat aceasta problema nu a dat si un exemplu de cerere sicanatorie, motiv pt care nu putem cunoaste exact ce intelege acea persoana prin cerere abuziva.
Presupunand ca persoana sicanata este cea care are dreptate, si ca se stabileste acest lucru in instanta, imi este greu sa cred ca despagubirile materiale (nu sunt de specialitate si termenii desigur nu sunt foarte corecti , dar sper ca definesc ceea ce vreau sa se inteleaga) pe care le stabileste instanta si care ar trebui recuperate pot fi obtinute atat de simplu. Instanta stabileste niste sume de plata catre cel chemat pe nedrept in judecata, dar ca sa le poti obtine banuiesc ca trebuie apelat ala un executor. Alte cheltuieli. La notificari poate raspunde sau nu. Poate avea venituri sau nu. Cum si in cat timp poate fi sanctionat cel vinovat ? Nervii si cheltuielile par a fi tot la cel care este tarat in instanta pe nedrept. Singurul care-si recupereaza amenzile este statul.
Ati inteles aspectul legat de executorul judecatoresc intrucat acea persoana nu cred ca va achita de buna voie cheltuielile de judecata.
In caz exceptional se poate proceda la executare silita prin poprire sau chiar sa ii scoata la vanzare imobilul in care locuieste persoana care sicaneaza si sa fie vandut la licitatie publica.
Statul ca sa ii dea amenda trebuie sa constate ca este vorba de un abuz de drept ceea ce este f greu de realizat.
Rea credinta
bufa
Buna dimineata,In codul civil sau in alt loc juridic (lege) se stabileste sau se incrimineaza vina de rea credinta daca aceasta se dovedeste?Va multumesc ... (vezi toată discuția)