Exista o baza de date cu angajatori tepari? Ce limite legale exista pentru a trece un angajator intr-o eventuala asemenea baza de date? Ce dovezi ar trebui sa prezint, in asa fel ca firma vinovata sa nu ma poata da in judecata, in caz ca am pus-o eu in acea baza de date? Aici ma refer la o firma care intr-adevar te inseala intr-un fel sau altul.
Am fost chemat la un interviu, dupa ce am trimis prin fax CV-ul meu. Eu sunt programator, dar postul era de operator (asa mi s-a spus la telefon, "nu avem post de programator, dvs. sunteti programator, dar daca doriti, postul este de operator" si eu am dedus ca este operare PC, introducere date in vreun program de contabilitate). Dau un test, de tehnoredactare, il iau, ba mai mult, ma felicita pentru "succes". Oamenii au vorbit frumos cu mine, ma laudau, imi vorbeau cu "dumneavoastra", m-au intrebat in cat timp invat sa introduc date intr-un program nou... Scot cartea de munca de la locul unde lucram, ma duc cu ea aici, si... Ma trezesc, undeva, intr-un garaj, acolo era amenajat locul de munca (al meu si al altor cativa care lucrau acolo). Un fel de maistru sau sef de sectie ma lua peste picior (nu mai vorbea cu "dumneavoastra", desi nici nu-l cunosteam!). Cand vad ce am de facut, era cu totul altceva. Era un fel de post de muncitor, pe calculator lucram doar putin, in rest era un registru tinut manual, era altceva, nu introduceam date, nu avea nici o legatura cu testul de viteza pe care l-am dat.
Ies de acolo (eram in preziua angajarii, doar sa vad despre ce e vorba), si seful ala sau ce era, se ia dupa mine si ma intreaba ceva de genul: Cum e? Eu ii raspund, timid, dom'le stiti nu am mai lucrat intr-un asemenea loc, nu prea cunosc procedura. Atat i-a trebuit! S-a tras inapoi, parca voia sa ma loveasca, si imi spune :"Stai, ca nu ai numai asta de facut aici". Si ma privea, mirat, revoltat, adica "unde si cine te crezi?". In plus, la interviu, unul din directori mi-a cerut sa-i spun o suma pe care o pretind drept salar. Am zis atunci, ca operator, 900 RON, mult, putin, nu stiu. Nu mi-a raspuns, nici da, nici nu. Acolo, in sectia aceea, ma trezesc ca mi se spune ca salariul este de 100 euro, adica vreo 3 mil.si ceva lei vechi, minimul pe economie, probabil. Nu mi s-a facut instructaj de lucru cu masinile la care urma sa lucrez, dar mi s-a spus ca orice lucru se strica, trebuie sa-l platesc, orice greseala in munca duce la taierea din salariu etc. Nu mi s-a facut nici protectia muncii, nu m-a intrebat nimeni daca ma pricep sa lucrez acolo, doar mi s-au dat niste indicatii lapidare de catre o d-ra ce lucra acolo si caruia trebuia sa-i iau eu locul. Am reusit totusi sa-mi scot actele de acolo.
Asta s-a intamplat mai demult in 2007. Am mai scris o data pe scurt, despre asta, dar nu am primit vreun rapsuns. Firma respectiva nu este un SRL amarat, v-ati mira daca ati sti cum se numeste, ati zice ca e respectabila! Si, o persoana de la AJOFM judetean mi-a spus, cand am contactat-o: "Avem plangeri de la salariatii de acolo". Sigur, ar fi trebuit sa fiu si eu atent, sa ma interesez. Greseala este a mea. Dar, nu era normal, sa-mi spuna: "dom'le, noi asta avem nevoie, te pricepi, sa nu ne incurcam degeaba"? Culmea, ca ei n-au castigat nimic facand asa ceva. As zice, chiar, ca au vrut doar sa se distreze, sa-si bata joc. Nu dau numele firmei (repet, respectabil!) din motive lesne de inteles. Va multumesc anticipat!
Nu exista o astfel de evidenta.
Reclamatiile cu privire la relatiile de munca se depun la ITM la inspectia muncii nu la AJOFM.
Agentia de somaj nu are nici o atributie in controlul societatilor comerciale pe probleme de munca.