avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua. Voi naste in luna aprilie 2011. In conditiile intrarii in vigoare a OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, intentionez sa optez pentru concediul de doi ani, chiar daca acest lucru va insemna reducerea semnificativa a veniturilor. Insa, angajatorul ma poate concedia dupa trecerea unui an. In acest caz, pot contesta o eventuala decizie de concediere? Cu ce temei?

Daca nu gresesc, in Codul Muncii se precizeaza ca "Este interzisa concedierea salariatului aflat in concediu pentru cresterea copilului (art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii). Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului."

Care dintre cele doua acte normative are "mai multa putere", daca se poate spune asa?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:07, 14 Ianuarie 2011
Angajatorul nu are cum sa va concedieze dupa trecerea unui an de CCC ... daca reveniti la munca dupa un an de CCC, nu puteti fi concediata decat dupa trecerea unei perioade de 6 luni.
Reprezentantii Ministerului Muncii au fost sesizati de acest aspect si au declarat ca vor clarifica acest aspect.Deocamdata a ramas la nivel declarativ.
Va multumesc pentru raspunsuri. Conform unui comunicat remis de asociatia MAME, publicat si pe acest site, reiese ca angajatorii pot concedia mamele aflate in cel de al doilea an de concediu de crestere a copilului, daca au nascut dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 111/2010. In textul acestei OUG nu se face referire la aceasta categorie de mame, insa, conform Codului Muncii, angajatorul meu nu are avea voie sa ma concedieze in cel de al doilea an de concediu pentru cresterea copilului. De aceea, sunt un pic debusolata de cele doua prevederi.
In plus, am stat multe ore peste program in timpul sarcinii, pana cand m-a internat medicul cu fort, si chiar nu as vrea sa imi pierd postul.
OUG nr.111/2010 este aplicabil persoanelor care au nascut incepand cu 01.01.2011, iar la art.25 alin.2 - 4 prevede :
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

In acest sens, in tacerea legii, consider ca sunt aplicabile prevederile art.60 alin.1 C.mun. pentru persoanele care stau in CCC timp de 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare post in concediu de crestere copil Mara1234 Mara1234 Buna ziua, Inainte de a intra in concediu de crestere copil de 1 an, am fost angajata la o firma privata, intr-o pozitie manageriala (desi nu am avut ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil andra072009 andra072009 Buna seara, Daca optez pentru concediul de crestere copil pe o perioada de 2 ani angajatorul este obligat sa pastreze postul si sa ma reincareze pe postul ... (vezi toată discuția)
Concediere in timpul concediului de maternitate Blueeyes22 Blueeyes22 Buna ziua, Firma la care lucrez efectueaza concediere in masa, eu fiind in concediu maternal (cele 126 de zile). Ofera celor concediati salarii ... (vezi toată discuția)