Inainte de a intra in concediu de crestere copil de 1 an, am fost angajata la o firma privata, intr-o pozitie manageriala (desi nu am avut niciodata un subordonat, doar cu titulatura). La intrare in CCC, am predat toata activitatea unei persoane angajata pe CDD de 1 an, in locul meu, inclusiv toate efectele personale, proiecte, tel mobil, masina de serviciu etc.
Luna viitoare ar trebui sa ma reintorc la serviciu. M-au anuntat in schimb ca postul s-a restructurat, iar persoana respectiva a fost angajata pe post de responsabil specialist nu de manager. Cu toate acestea, inlocuitoarea mea face exact aceeasi munca ca si mine inainte de CCC...
Cat de legala este decizia? Au dreptul sa faca acest lucru?
Da , este legala decizia angajatorul de a restructua un post al carui titular se afla in CCC ... nu are posibilitatea de a va concedia , decat in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii, pe durata CCC.
Totusi, in situatia dvs, vor deveni incidente prevederile art.25 alin.3 dn OUG nr.111/2010, care prevad:
....
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de
pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7. (3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
...
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima a interzicerii concedierii, angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
OUG nr.111/2010 prevede la art.25 :
2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.