avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ºomaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ºomaj

Bună seara ! Dacă mi s-a desfiinţat postul fără să mi se comunice motivul cum pot afla ce a dus la acest lucru, iar dacă mi s-a oferit un alt post mai slab plătit, în alt oraş, timp redus de lucru,fără decontarea transportului şi am fost anunţat că dacă refuz acest post voi intra în perioada de 20 zile de preaviz vă rog să-mi spuneţi dacă beneficiez de şomaj în cazul în care voi refuza postul oferit ? Mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:11, 14 Ianuarie 2011
1. Angajatorul nu este obligat sa va justifice motivul desfiintarii postului.
2. Nu sunteti obligat sa acceptati oferta unui alt loc de munca daca nu va convine.
3. Veti fi concediat cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
4. In acest caz se aplica precederile CCMUNN:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.


florin64 a scris:
ªi încă ceva: dacă în luna noiembrie am acţionat angajatorul în judecată la tribunal,secţia litigii de muncă, după expirarea preavizului trebuie să mă primească la serviciu până la soluţionarea cauzei? Mulţumesc !


Nu trebuie sa va primeasca la serviciu pana la solutionarea cauzei.
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa-mi semnez demisia Niculescu C-tin Ilie Niculescu C-tin Ilie sunt electrician intr-o societate comerciala cu contract de munca nedeterminat.Am fost in concediu medical si cand m-am intors la servici angajatorul mi-a spus ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! plata compensatie in cazul unei concedieri individuale si in caz de insolventa ContSters60282 ContSters60282 Buna ziua Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume: 1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post ... (vezi toată discuția)
Concediere freerobert freerobert buna ziua.am lucrat la o firma si sa desfiintat postul pe care aram incadrat.as dori sa stiu cum se calculeaza lichidarea si daca pe o perioada de 6 luni se ... (vezi toată discuția)