avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Salariu si pensie de urmas conform Legii nr. 263/2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Salariu si pensie de urmas conform Legii nr. 263/2010

Va salut,

Conform noii legi a pensiilor promulgata in 2011, un student care beneficiaza de pensie de urmas, poate lucra fara a pierde pensia. In ce conditii? Mai este valabila vechea limita de 1/4 din salariul mediu burt?

Va multumesc aniticapt pt raspuns!
Se impoziteaza separat.Nu cumulat.
De curand, am vorbit cu alta persoana referitor la acest subiect (cadru militar). Acesta m-a asigurat ca nu ma pot angaja cu carte de munca ci doar cu contract de colaborare, altfel imi pierd pensia lunara. Legea 263/2010 afirma altceva, iar eu nu mai stiu ce sa cred. Ma poate lamuri cineva pana la urma cum stau lucrurile, deoarece nu as vrea sa risc ..
Va multumesc anticipat!
@oanabucur

Presupun ca aveti pensie de urmas stabilita in sistem militar, altfel nu ati fi vorbit cu un cadru militar. Intr-adevar, pana la 1 ianuarie 2011 pensiile de urmas platite de sistemul militar aveau un regim special. Incepand de la 1 ianuarie 2011 a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010 iar sistemul militar a fost integrat in sistemul public.

Avand in vedere ca actele normative in baza carora a fost emisa decizia dvs. de pensie de urmas au fost abrogate si nu exista prevedere expresa in Legea nr. 263/2010 potrivit careia beneficiarii de pensie de urmas din sistemul militar nu au voie sa cumuleze pensia cu salariul, se aplica prevederile art. 118, alin. (1), lit. d) si art. 6 din Legea nr. 263/2010. Puteti cumula linistita pensia de urmas cu orice alte venituri pentru care asigurarea este obligatorie, adica cu orice alte venituri din care se retine CAS. Mai mult decat sa va spun ce prevede Legea nr. 263/2010 nu am ce sa fac.
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru raspuns .. imi cer scuze ca nu am mentionat .. Itr-adevar este vorba de o pensie de urmas, stabilita in sistem militar. Tatal meu a decedat intr-o tragedie aviatica, acum 4 ani.
M-am interesat de o perioada buna de timp cum stau lucrurile si am primit raspunsuri diferite din diferite parti, de aia imi doream un raspuns concret. Va multumesc frumos!
Numai bine
tudorvaleriu a scris:

1. Legea 263/2010 nu mai prevede nici o restrictie privind cumulul pensiei de urmas cu alte venituri.

2. Asadar daca sunteti studenta si aveti varsta sub 26 de ani puteti cumula pensia de urmas cu orice alt venit profesional (fara limita de venit).



Am inteles ce s-a raspuns pana acum, dar am o nelamurire: in momentul in care voi fi angajata cu carte de munca va trebui sa fac vreun demers la Casa Pensiilor? Mai este necesar sa anunt faptul ca sunt angajata din moment ce asta nu imi mai afecteaza pensia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas m.a.i si alte venituri Larisa89 Larisa89 Buna seara, as avea si eu o nelamurire in legatura cu pensia de urmas m.a.i. si angajarea.Sunt studenta,beneficiez de pensie de urmas militara si in acelasi ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si salariu (fara restrictii) ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua am o intrebare: Sunt student in anul 3 , am 22 ani si am sunat la casa de pensii sa intreb daca pot beneficia de pensia de urmas dupa urma lui ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas cristianfloarea cristianfloarea Buna ziua. Va cer ajutorul - sfatul. Numele meu este Floare Cristian am 23 ani. Benificiez de pensie urmas din partea tatalui din data de 2010 martie suma ... (vezi toată discuția)