Sigur ca are, orice descendent are o anumita cota reglementat de lege, numita rezerva succesorala. In cazul in care defunctul are un singur descendent rezerva lui este de 1/2 din cotitatea disponibila, in care nu intra mobilele din casa de locuit.
Apoi, cand defunctul are copii dintr-o casatorie anterioara, situatia e cu atat mai mult reglementata special de codul civil, in sensul ca un sot il poate gratifica pe celalalt numai pana la limita unei cote egala cu cea a copilului care a luat mai putin din mostenire, cel mult un sfert din mostenire. Prin urmare, testamentul e nul partial pentru tot ceea ce depaseste un sfert de mostenire. Insa, pe langa asta veti culege si rezerva pe care o reglementeaza legea pentru sotul supravietuitor, anume 1/8 din mostenire, intrucat veniti la mostenire in concurs cu un descendent. In aceasta situatie se modifica si rezerva descendentului, care va fi 1/2 din 7/8, adica 7/16.
Insumand cele de mai sus, dvs veti culege 1/8 ca rezerva si 1/4 ca legat. Copilul culege rezerva de 7/16, rezultand un total de 13/16 din mostenire deja impartita. Mai raman 3/16, care se vor imparti dupa regulile succesiunii legale, adica 1/4 din 3/16 dvs si 3/4 din 3/16 copilul.
Multa matematica, stiu...
V-a indemnat sa comiteti si o ilegalitate si o imoralitate, cu care nu rezolvati nimic. Cand afla de testament poate cere anulare certificatului dvs de mostenitor, intrucat incalcarea rezervei e cauza de nulitate absoluta, imprescriptibila. Mai mult va complicati: va trebui sa dati inapoi bunurile, sa platiti din nou taxe.... nu merita, plus ca e un copil al omului pe care l-ati iubit... de ce sa va purtati asa?