avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am un testament facut de sotul meu decedat prin care imi lasa bunurile mobile si imobile in totalitate, dar el a avut un copil legitim dintr-o casatorie anterioara. Acel copil are vreun drept asupra bunurilor ramase avand in vedere ca el a fost exclus din testament?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 20:55, 7 Aprilie 2008
Sigur ca are, orice descendent are o anumita cota reglementat de lege, numita rezerva succesorala. In cazul in care defunctul are un singur descendent rezerva lui este de 1/2 din cotitatea disponibila, in care nu intra mobilele din casa de locuit.

Apoi, cand defunctul are copii dintr-o casatorie anterioara, situatia e cu atat mai mult reglementata special de codul civil, in sensul ca un sot il poate gratifica pe celalalt numai pana la limita unei cote egala cu cea a copilului care a luat mai putin din mostenire, cel mult un sfert din mostenire. Prin urmare, testamentul e nul partial pentru tot ceea ce depaseste un sfert de mostenire. Insa, pe langa asta veti culege si rezerva pe care o reglementeaza legea pentru sotul supravietuitor, anume 1/8 din mostenire, intrucat veniti la mostenire in concurs cu un descendent. In aceasta situatie se modifica si rezerva descendentului, care va fi 1/2 din 7/8, adica 7/16.

Insumand cele de mai sus, dvs veti culege 1/8 ca rezerva si 1/4 ca legat. Copilul culege rezerva de 7/16, rezultand un total de 13/16 din mostenire deja impartita. Mai raman 3/16, care se vor imparti dupa regulile succesiunii legale, adica 1/4 din 3/16 dvs si 3/4 din 3/16 copilul.

Multa matematica, stiu...
lipseste aducerea la acelasi numitor... (parca asa-i spune?)
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, totusi mai am o nelamurire. Notarita mi-a spus atunci cand s-a facut testamentul sa nu il las pe copil sa afle despre el timp de 6 luni de la deces sau ceva de genu. Imi puteti explica?
V-a indemnat sa comiteti si o ilegalitate si o imoralitate, cu care nu rezolvati nimic. Cand afla de testament poate cere anulare certificatului dvs de mostenitor, intrucat incalcarea rezervei e cauza de nulitate absoluta, imprescriptibila. Mai mult va complicati: va trebui sa dati inapoi bunurile, sa platiti din nou taxe.... nu merita, plus ca e un copil al omului pe care l-ati iubit... de ce sa va purtati asa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Mostenire sttela71 sttela71 Sotul meu a avut locuinta inainte de casatorie. Suntem casatoriti de 16 ani, dupa casatorie am modernizato. El are doi copii dintr-o casatorie anterioare si ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire nexusm nexusm Va rog, am nevoie de o mana de ajutor. Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)