avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Sotul meu a avut locuinta inainte de casatorie. Suntem casatoriti de 16 ani, dupa casatorie am modernizato. El are doi copii dintr-o casatorie anterioare si sunt plecati din tara de 5 ani. As dori sa stiu dupa noul cod civil daca sotul meu moare ( este grav bolnav, pensionat pe caz de boal de 4 ani) ce drept am eu la lociunta. El a scris un testament de mana prin care imi lasa mie totul. Nu avem copii impreuna . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:20, 26 Decembrie 2011
Daca nu va lasa testament, dvs veti mosteni 1/4 din bunuri, iar copiii vor imparti 3/4. Prin testament nu va poate lasa mai mult de jumatate din bunuri ca incalca rezerva copiilor.
"Sotul meu a avut locuinta inainte de casatorie. .... As dori sa stiu dupa noul cod civil daca sotul meu moare ( este grav bolnav, pensionat pe caz de boal de 4 ani) ce drept am eu la lociunta. "
Locuința este bun propriu. Doar lucrările de modernizare sunt bunuri comune.

Conform Art. 339 din Codului civil:
"Bunurile comune
Art. 339. — Bunurile dobândite în timpul regimului comunitătii legale de oricare
dintre soti sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăsie ale soților."

dar

Conform Art. 339 din Codului civil:
"Dreptul de mostenire al descendentilor
Art. 975.
(3) În concurs cu soțul supravietuitor, descendentii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din mostenire.
(4) Mostenirea sau partea din mostenire care li se cuvine descendentilor se împarte între acestia în mod egal, când vin la mostenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la mostenire prin reprezentare succesorală."

Astfel sotul supraviețuitor moștenește 1/4 iar cei doi copii cite 3/4 împreuna.
Da, testamentul s-ar putea dovedi deosebit de util intrucat ati ajunge sa puteti dobandi mai mult decat ati putea dobandi doar prin mostenirea legala.
Insa nu veti putea dobandi tot apartamentul prin mostenire.

Sincgura solutie mai eficienta decat mostenirea ar fi partajul intre soti daca si sotul se va declara de acord.
Incercati sa mergeti impreuna cu el la un avocat pentru a intelege exact ce se poate intampla si toate variantele posibile.
In plus, testamentul se poate si revoca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Mostenire lia_nedelcu lia_nedelcu Mostenire Va rog, am urmatoarea intrebare: Suntem trei frati, ce drepturi legale de mostenire avem in urmatoarea situatie? Mama mea este recasatorita de ... (vezi toată discuția)