avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recuperare TVA din spatiul Intra-comunitar - laptop
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recuperare TVA din spatiul Intra-comunitar - laptop

Doresc sa achizitionez un laptop (are anumite caracteristici pe care nu le-am putut gasi la vanzatori din Romania) din Germania pe care sa il folosesc in firma (mentionez ca NU intentionez sa il vand, firma se ocupa cu vanzara de articole de pescuit si vanatoare ).Din cauza faptului ca pretul acestui laptop este de €2000 cu VAT inclus ( VAT - 19%) as vrea sa incerc sa imi recuperez VAT-ul. Din ce am mai citit din experienta altora am inteles ca trebuie sa cer firmei care il vinde sa mi-l factureze fara VAT, dar cand ajunge in Romania ( laptop-ul va fi adus prin posta prin UPS sau DHL) va trebui sa fac ceva , ma refer din punct de vedere al actelor care trebuie completate de mine . Va rog daca imi puteti spune care este procedura in cazul achizitionarii de astfel de obiecte din spatiul UE deoarece am cautat pe Internet si pana acum nu am gasit nici un raspuns clar .

De asemenea am gasit ideea pe internet pe site-ul [ link extern ] ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 20:25, 16 Ianuarie 2011
Sunt mai multe variante. Daca firma e platitoare tva ai doua variante: 1 il achizitionezi platind tva pe care apoi il deduci, 2 te inscrii in registrul operatorilor intracomunitare si ceri neamtului sa-l factureze fara tva. Daca firma e neplatitoare tva ai o singura varianta: il achizitionezi cu tot cu tva pe care nu-l mai deduci.
Pentru varianta 1. Va trebui sa deduc tva-ul de la statul Roman sau cel German ? Si modul de recuperare in acest caz al TVA-ului este diferit fata de cel normal , adica trebuie niste acte in plus completate ?
pentru varianta in care firma care achizitioneaza laptopul este platitoare de tva, furnizorul german factureaza fara tva, iar beneficiarul roman inregistreaza taxare inversa 4426 = 4427, asta insemnand drept de deducere in romania.
Daca firma nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu are un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca aceasta este inregistrata in scopuri de TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva datorat pentru achizitii intracomunitare in beneficiul propriu cristidum cristidum Se datoreaza statului TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri achizitionate in beneficiul propriu (bunuri pentru utilizare in interiorul societatii, nu ... (vezi toată discuția)
Factura cu tva aplicat la marja profitului oanamari98 oanamari98 Firma din Romania achizitioneaza autoturisme second-hand din Germania si le distribuie in Franta. La achizitionare factura este fara tva...cu taxare inversa, ... (vezi toată discuția)
Tva masina noua (import/export) petre123 petre123 Buna ziua, Am posibilitatea sa cumpar din Germania 2 masini (noi) cu volan pe dreapta. Care este politica TVA-ului tinand cont ca eu cumpar acele masini ... (vezi toată discuția)