avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie

care este prescriptiain cazul anularii titlurilor de propietate?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 11:58, 16 Ianuarie 2011
1. Nulitatea absoluta nu se prescrie niciodata. Ratiunea pentru este asa e ca nulitatea absoluta protejeaza un interes general, o chestiune de ordine publica si ar fi cu totul imoral ca un titlu nul absolut pentru ca incalca o norma de ordine publica sa fie "curatat de nulitate" pe calea institutiei prescriptiei.
2. Nulitatea relativa (prin care se protejeaza un interes particular) se prescrie in 3 ani iar termenul incepe sa curga, de principiu, din momentul in care cel impotriva caruia curge prescriptia stia sau trebuia sa stie despre actul anulabil.
multumesc. asta stiam dar instantele nu aplica unitar legea in cazul anularii titlurilor de propietate. de aici si intrebarea
In domeniul titlurilor de proprietate exista doar instituția nulității absolute, intrucat
nulitatea relativa area in vedere viciile de consimțământ, ceea ce nu este cazul.
Nu exista practica neunitara in acest sens - nulitatea absoluta este singura care se aplica titlurilor de proprietate, iar acțiunea este imprescriptibila.
Daniel Coman a scris:

In domeniul titlurilor de proprietate exista doar instituția nulității absolute, intrucat nulitatea relativa area in vedere viciile de consimțământ, ceea ce nu este cazul.

Nu-i chiar asa. Daca Legea 169/1997 (in forma modificata prin Legea nr. 247/2005) face vorbire in art. numai despre nulitatea absoluta, se poate observa ca art. III nu acopera toate situatiile care pot sa apara in practica. Daca in loc sa mi se elibereze titlul de proprietate pentru 3,3 ha mi s-a eliberat pentru 3,2 ha poate fi vorba de nulitate absoluta? Ori daca terenul identificat in titlu nu este acoperit decat partial de vegetatie forestiera cu toate ca hotararea comisiei judetene dispunea ca intreaga suprafata reconstituita sa fie padure? Etc. O multime de situatii in care mi se pare firesc sa nu poata fi invocata nulitatea absoluta.
@ jamesdean ... am vazut ca suntem colegi si banuiam ca stiti insa ... era singurul raspuns posibil. Dati-ne exemple de spete solutionate diferit ca sa discutam pe ceva concret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatare nulitate contract de vanzare cumparare donigao donigao Buna ziua, Dreptul de a cere constatarea nulitatii absolute a unui act juridic (contract de vanzare cumparare imobil) este supus prescriptiei? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Mostenire/restituire teren legea 18 daa daa buna seara, in urma bunicului meu decedat a ramas un teren agricol (luat in proprietate de catre CAP). 3 mostenitori (copiii bunicului): tatal meu, o sora si ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu proprietate 80kln 80kln Buna, Un unchi mai indepartat a inaintat o actiune pt anularea unor titluri de proprietate emise in urma cu circa 7 ani de zile. El stia de ele, de aceea ... (vezi toată discuția)