avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... la cat timp dupa demisie pot cere bonusul din vanzari?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

la cat timp dupa demisie pot cere bonusul din vanzari?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea dilema:
dupa ce am demisionat din firma X, in luna August 2010, nu am mai fost atenta la bonusul din vanzari cuvenit lunii august.
De abia in decembrie, cand am primit extrasul bancar anual, mi-am dat seama ca in luna Septembrie 2010 am primit salariul cuvenit, dar nu si bonusul din vanzari.

Am luat legatura cu fostul sef, dar acesta mi-a spus ca e prea tarziu pentru a cere acesti bani.
Nu vreau sa par lacoma, dar ma intreb daca exista vreun termen de.. prescriere a drepturilor banesti cuvenite unui fost salariat.
Cu alte cuvinte, imi mai pot cere acest drept dupa sase luni?
Daca da, oare exista vreo lege pe care o pot invoca, inspre apararea mea?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:32, 17 Ianuarie 2011
3 ani de la scadenta, termenul general de prescriptie.
Va multumesc pentru raspuns!
Totusi, se pare ca va trebui sa ii conving ca exista o lege care imi permite sa imi cer acest drept.
Imi puteti spune va rog si ce lege as putea invoca pentru aceasta?
conform art. 283 alin.1 lit. c din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii cererile în materia conflictelor de muncă pot fi formulate „ în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat”
ART. 283
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
Va multumesc pentru indicatia de a urma precizarile art. 283 alin.1 lit. c din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii!

Totusi, oare e corect raspunsul fostului angajator, "bonusul din vanzari nu constituie salariu, deci nu e drept salarial"?

In ce baza vi se plateste bonusul din vanzari?
Este negociat prin CIM sau act aditional ?

Alte discuții în legătură

Act aditional MF30 MF30 Buna ziua, Am semnat o anexa la contract plus un act aditional pentru acordarea unui bonus. Pe anexa specifica ca este valabila 3 luni de zile , dar nu a ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca ContSters108986 ContSters108986 pe statutul de plata din luna august am fost trecuta cu jum de norma desi nu am fost anuntata de acest lucru nici verbal si nici in scris abia pe 18 sept am ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de munca cris2279 cris2279 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatorul caz: vreau ca salariatii sa primeasca echivalentul in RON a salariului net negociat cu patronul strain in ... (vezi toată discuția)