avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare contract de munca

pe statutul de plata din luna august am fost trecuta cu jum de norma desi nu am fost anuntata de acest lucru nici verbal si nici in scris abia pe 18 sept am primit act aditional de modificare a contractului de munca incepand cu data de 01082009.a procedat corect angajatorul?cu cate zile se anunta inainte salariatul de modif.contractului de munca?pot da in judecata angajatorul?
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 16:02, 27 Octombrie 2009
Buna ziua !
Cand v- ati angajat ati semnat un contract de munca . Sau asa era legal. Daca modificarea contractului de munca s- a facut fara acordul dumneavoastra , puteti actiona in instanta angajatorul pentru obligarea respectarii obligatiilor contractuale. De asemeni puteti cere in instanta si daune .
Cu stima !
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
runcan gabriela a scris:

pe statutul de plata din luna august am fost trecuta cu jum de norma desi nu am fost anuntata de acest lucru nici verbal si nici in scris abia pe 18 sept am primit act aditional de modificare a contractului de munca incepand cu data de 01082009.a procedat corect angajatorul?cu cate zile se anunta inainte salariatul de modif.contractului de munca?pot da in judecata angajatorul?


Nu a procedat legal.
Conform art. 17 coroborat ci art. 41 din Codul Muncii, modificarile contractului de munca se efectueaza in urma informarii prealabile a salariatului.
Cu cat timp inainte, isi stabileste fiecare angajator, ca si procedura, dar obligatoriu inainte de punerea in aplicare a modificarii, pentru care angajatul isi da acceptul, nu dupa!
Un act aditional reprezinta o modificare a CIM si se inregistreaza in termen de 5 zile de la data incheierii.
~ Conținut șters la cerere ~
Elementul salariu si elementul durata muncii, sunt elemente ale contractului individual de munca (CIM) care nu pot fi modificate unilateral de catre angajator. Ati fost obligata in luna septembrie sa semnati un act aditional cu data de 01.08.2009 prin care se modificau aceste elemente?.....sau ati fost chemata sa negociati acest lucru? :O
Din cate inteleg eu ati primit un act aditional care mentiona ca incepand cu 01.08.2009 lucrati 4 ore/zi si aveti un salariu modificat decat cel avut anterior. In aceasta situatie acel document este nul si nu produce efecte juridice, iar angajatorul face dovada unui act de abuz.
Conform Legii 53/2003 - Codul Muncii, intentia de a modifica prevederile cuprinse in CIM, se comunica angajatului cu 15 zile anterior acestei actiuni dar daca se semneaza direct actul aditional care contine modificarea elementelor din CIM asa cum au convenit partile, procedura de comunicare se considera indeplinita.
Asa cum ati sesizat probabil din afirmatia anterioara, actul aditional de modificare a CIM trebuie sa fie un document care sa exprime acordul partilor la fel ca si contractul in sine.
Concluzionand, pot spune ca daca angajatorul v-a comunicat acel act aditional (documentul nefiind semnat de dumneavoastra) va puteti adresa (bineinteles dupa o discutie prealabila cu angajatorul) Inspectoratului Teritorial de Munca pentru a sesiza abuzul si a fi repusa in drepturi, sau instantei de judecata, caz in care puteti solicita pe langa repunerea in drepturi si daune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare c.i.m. runcan gabriela runcan gabriela buna ziua ,revin cu cateva detalii despre modificarea cim.in luna august am lucrat normal,8 ore/zi pt ca eu nu stiam de trecerea la jum de norma.pe statele de ... (vezi toată discuția)
Salariu "realizat" < salariu cim?! leovigild leovigild Salut! Am o situatie: la o firma oarecare, salariatii incaseaza un salariu care, pe statul de plata, este [b]mai mic [/b]decat cel din CIM, asta, in ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la locul de munca din ccc adina2310i adina2310i Pe 9 februarie se implinesc 2 ani de cand am intrat in CCC , saptamana trecuta am fost anuntata ca voi ocupa aceeasi pozitie in firma dar la Constanta, eu ... (vezi toată discuția)