Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a-mi fi recalculata pensia de intretine,respectiv micsorata.Fiind bugetar , salariile s-au diminuat cu 25%, si sunt pus in situatia de a nu mai putea achita aceasta obligatie.As vrea sa stiu ce documente sunt necesare in acest sens:cerere,adeverinta etc.Pentru ca dosarul de divort s-a judecat in alta localitate , pot trimite documentele pt.recalculare prin posta cu confirmare de primire?
O alta nelamurire mai am in ceea ce priveste suma platita daca in decursul unui an - respectiv 2009, am platit mai mult decit ce a stabilit instanta , aceasta suma totala ar putea fi compensata?Exemplul:suma platita in plus acopera pensia pt.2 luni.In acest moment daca nu platesc se poate lua in considere situatia de mai sus?
Multumesc anticipat.
Forumulati actiune pentru micsorare pensie de intretinere cu motivarea ca veniturile dvs. au scazut.
Aveti nevoie de adeverinta de la locul de munca din care sa reiasa veniturile dvs.
Actiunea poate fi trimisa la Judecatorie prin posta cu confirmare de primire urmand ca dupa fixarea termenului dvs sa primiti citatie.
Multumesc pt.raspuns.Exista un document tip pt.aceasta cerere sau expun pur si simplu motivele in atentia judecatorului?
Banii pe care i-am platit in plus cum pot fi compensati?Trebuie sa cer explicit acest lucru?
Nu exista o cerere tip, trebuie sa o redactati dvs si sa expuneti motivele pentru care cereti micsorarea pensiei.
In privinta sumelor platite in plus se pot considera pensie achitata in avans.
In privinta micsorarii, in cazul in care cererea dvs va fi admisa, aceasta va opera de la data introducerii actiunii.
Am facut un model de cerere si as vrea sa-mi spuna cineva daca este ok in forma aceasta.
DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul ....domiciliata în localitatea ..chem în judecatã pe ...domiciliat în localitatea judeþul .. pentru ca prin hotãrârea ce veti pronunþa sã hotãrâti reducerea pensiei de intretinere incepand cu data introducerii actiunii, pe care o datorez pârâtei pentru intretinerea fiului nostru ....si la plata cãreia am fost obligat prin sentinta nr. ..din ... a Judecatorie ..de la suma de .. lei lunar la suma de .. lei lunar.
Motivele actiunii sunt urmãtoarele:
În fapt ,
Prin sentinta sus-menþionatã am fost obligata sã plãtesc pârâtei o pensie lunarã de .. lei, pentru intretinerea fiului nostru.
Cuantumul pensiei a fost fixat în funcþie de salariul subsemnatului la acea datã, care era de ... lei, si de lipsa de venituri a pârâtei.
Cu începere de la data de 01.10.2010, însã, subsemnatul primesc un salariu mai mic si anume de .................... lei iar pe de altã parte pârâta este în prezent functionara, primind un salariu de ... lei. Dat fiind cã s-a schimbat situatia de fapt care a dus la stabilirea cuantumului pensiei, urmeazã ca acest cuantum sã fie reapreciat.Plata obligatie banesti catre parata s-a facut constant luna de luna,fara intreruperi.Deasemenea , va rog sa aveti in vedere faptul ca pensia s-a platit in avans in perioada 2009 ... 2010,ceea ce face ca in momentul prezentarii acestei cereri , suma totala incasata de parata sa fie cu 1... lei in plus,adica 3 luni in avans.Solicit in acest sens compensarea acestei sume.
În drept ,
Îmi întemeiez cererea pe dispozitiile art. 94, din Codul familiei.
Înþeleg sã mã folosesc de proba cu acte, si anume de adeverinta din care rezultã salariul meu în prezent si un extras de cont din care reiese plata in avans.
Depun prezenta cerere, precum si copiile documentelor sus mentionate.
Semnãtura,
DOMNULUI PREªEDINTE AL JUDECATORIA ...
Sumele pe care le considerati platitie in avans sunt sumele platite conform vechii sentinte. Instanta nu va opera nici o compensare deoarce pensia va fi micosrata incepand cu data introducerii actiunii, nu cu data la care vi s-a micsorat salariul.