avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Somatie, Ordonanta sau...pretentii?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Somatie, Ordonanta sau...pretentii?

Am o factura incasata partial.
Debitorul meu nu vrea sa achite o diferenta de 1200 lei.
Pe factura este specificat faptul ca "tine loc de contract" . Mai mult am stabilit tot pe factura si ca neplata la scadenta atrage penalitati de 1% pe zi.
Cum procedez? Fac o notificare la conciliere si apoi urmez procedura somatie de plata prev. de og5/01? Sau merge pe procedura prev. de OUG 119?

Mentionez ca factura a fost trimisa prin curier si a fost achitata partial.
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:54, 24 Ianuarie 2011
ar fi bine sa faceti o notificare si apoi o somatie, daca nu se "executa" mergeti pe oug 119/2007
Eu va sfatuiesc sa incercati pe OG 5/2001, caz in care nu este necesara procedura concilierii prejudiciare prev. de art.720 indice 1 C.pr.civ. ci numai notificarea prev. de art.1079 C.civ.
Dar considerati ca mentiunea facuta pe factura ("tine loc de contract) ma ajuta sa merg direct pe oug 119/07?
Prin definitie, contractul reprezinta un acord de vointa al partilor. O mentiune facuta unilateral pe o factura si care este contestata de cocontractant, nu poate fi considerata prevedere contracctuala, asa cum nici factura in sine nu are aceasta putere. De aaltfel, ICCJ a decis intr-o speta (ca ex. :) Sectia Comerciala, dec.nr.656/ 19.02.2004), ca "emiterea facturii cu mentinea de plaata penalitati... urmata de executare prin predarea-preluarea marfii facturate, configureaza natura contractuala a raporturilor dintre parti, ddar numai cu privire la pret, iar nu si la penalitati". Aceasta inseamna, in speta dvs., ca 1.stabilirea naturii contractuale a relatiilor necesita analiza si existenta mai multor aspecte decat factura ca unic inscris si 2. ca existenta integrala si detaliata a obligatiilor contractuale reciproce dintre parti nu poate fi probata numai cu factura, orice mentiune ati face pe aceasta. Raman, in consecinta, la parerea mea si anume ca puteti merge ""direct pe oug 119/07? :)", cu sansa obtinerii obligarii la intreaga plata si a penalitatilor, numai daca detineti si un inscris care sa probeze relatiile contractuale, incheiat intre parti, in doua exemplare, cu indeplinirea conditiilor de admisibilate a probei respective. Cu exceptia (greu de crezut a fi posibila), ca partea adversa sa achieseze la pretentiile dvs.:)
Deci somatie...sau..pretentii?

Alte discuții în legătură

Recuperare creanta ceoby ceoby Buna seara, Intaai tin sa spun ca ma bucur de existenta acestui site si il gasesc extrem de util. Acum doresc sfat in urmatorul caz: - exista un contract de ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare din oficiu andabej andabej Am depus o cerere pentru plata unei creante pe oug 119 la o judecatorie din Bucuresti. M-am trezit ca, in citatia pentru primul termen imi spune ca sunt citata ... (vezi toată discuția)
Somatie pe oug 119/2007 ela76 ela76 In cazul \"somatie de plata\" pe OUG 119/2007 se poate introduce cererea de plata impotriva unei persoane fizice care nu a semnat contract comercial cu ... (vezi toată discuția)