Am o factura incasata partial.
Debitorul meu nu vrea sa achite o diferenta de 1200 lei.
Pe factura este specificat faptul ca "tine loc de contract" . Mai mult am stabilit tot pe factura si ca neplata la scadenta atrage penalitati de 1% pe zi.
Cum procedez? Fac o notificare la conciliere si apoi urmez procedura somatie de plata prev. de og5/01? Sau merge pe procedura prev. de OUG 119?
Mentionez ca factura a fost trimisa prin curier si a fost achitata partial.
Somatie, daca doriti sa obtineti numai pretul si nu aveti alte probe decat factura; OUG 119 daca detineti ca proba si un contract incheiat in forma scrisa. Cu respectarea prevederilor privind notificarea.
oug 119/2007
Art. 1. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
1. contract comercial reprezintă contractul încheiat între comercianţi ori între aceştia şi o autoritate contractantă, având ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui preţ constând într-o sumă de bani;
Art.3 (3) Este nulă orice convenţie prin care se fixează o obligaţie de punere în întârziere pentru a opera curgerea dobânzilor sau un termen de la care creanţa produce dobânzi mai mare decât cel prevăzut la alin. (1).
ARTICOLUL 43 Cod comercial
Datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile.
Prin urmare atata vreme cat exista o relatie contractuala intre parti, chiar daca aceasta relatie nu este exprimata in forma scrisa, iar aceasta relatie este intre doi comercianti, dovada obligatiilor se poate face cu orice mijloc de proba, conform Art. 46 Cod comercial
Obligatiunile comerciale si liberatiunile se probeaza:
Cu acte autentice;
Cu acte sub semnatura privata;
Cu facturi acceptate;
Prin corespondenta;
Prin telegrame;
Cu registrele partilor;
Cu martori, de cate ori autoritatea judecatoreasca ar crede ca trebuie sa admita proba testimoniala si aceasta chiar in cazurile prevazute de art. 1191 din codul civil;
In fine, prin orice alte mijloace de proba admise de legea civila.
Atata vreme cat creanta este exigibila, produce de drept dobanda nefiind nevoie de punere in intarziere a debitorului.
Daca doriti, nu este obligatoriu, puteti sa-l somati printr-o notificare scrisa ca creanta a ajuns la scadenta expunandu-se, in caz de neplata, unei actiuni in justitie, fiind totodata indreptatit si la perceperea de penalitati de intarziere, conform intelegerii partilor .
Parerea mea este sa mergeti pe OUG 119/2007.
Recuperare creanta
ceoby
Buna seara,
Intaai tin sa spun ca ma bucur de existenta acestui site si il gasesc extrem de util.
Acum doresc sfat in urmatorul caz:
- exista un contract de ... (vezi toată discuția)