avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prima casa-comision de gestiune datorat FNGCIMM
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prima casa-comision de gestiune datorat FNGCIMM

Am cumpărat un imobil prin programul prima casă.Conform HG 717/2009 Anexa 2, art. 2, lit. b, alin. 2, finanțatorul are obligația de a plăti comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37 % pe an calculat la soldul finanțării.
La încheierea contractului cu banca, aceasta a prevăzut acest comision ca fiind obligația mea de plată, condiționându-mi acordarea creditului de plată acestui comision.
Deoarece contractul este semnat și se află în derulare, cum trebuie să procedez pentru a obliga banca finanțatoare să renunțe la a mă obliga să plătesc acest comision.
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 16:36, 18 Ianuarie 2011
Asta e articolul cu pricina.

Art. 2. — Criteriile de eligibilitate pentru finantatori sunt urmatoarele:
b) costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din:
— rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4,00 % pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50 % pe an pentru creditele in lei; marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator;
— comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37% pe an, calculat la soldul finantarii;

De aici nu reiese ca acest comision datorat FNGCIMM ar trebui suportat de finantator.

In schimb in anexa 1 avem


Capitolul IV - Acordarea si monitorizarea garantiei


Art. 11
[....]
(3) Contractul de garantare va cuprinde, fara a se limita la acestea, urmatoarele:
a) identitatea partilor;
b) obiectul si durata contractului;
c) valoarea maxima a garantiei acordate in euro si exprimata in moneda nationala sau acordate in moneda nationala;
d) valoarea, modalitatea de calcul si termenele de plata ale comisionului de gestiune datorat de finantator;


Totusi avand in vedere intentia legiuitorului din primul art citat. Costul total al finantarii(finantare acordata bebeficiarului) include si acest comision de gestiune. Faptul ca e pus alaturi de marja, dobanda si celelalte comisioane induce faptul ca de fapt legiuitorul(desi n-a specificat expliciti) a pus aces comision in carca beneficiarului.

Singura modalitate de a rezolva aceasta disputa ar fi o actiune in justitie. Tineti-ne la curent daca aveti de gand asa ceva. Chiar si in privinta concluziile trase in urma unei simple consultari cu un avocat.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de credit prima casa-legalitate clauze contractuale sebi7 sebi7 In contractul de credit de la Banca Romaneasca apare urmatorul articol: \"Art. 18– ALTE PREVEDERI 1. In cazul in care intervin modificari, ... (vezi toată discuția)
Comision lunar de gestionare credit prima casa djv0da djv0da Buna ziua, Am un credit Prima Casa la, obtinut in 26.11.2009. Stiu ca OUG 50/2010 a intrat in vigoare dupa aceasta data si v-as ruga sa imi spuneti daca mai ... (vezi toată discuția)
Og 50/2010-solutie valy2blue valy2blue In 2005 am contractat un credit de nevoi pers.pe o perioada de 120luni in lei,la data incheierii ctr.dobanda curenta era de 18.5%pe an variabila la care se mai ... (vezi toată discuția)